- TRŽIŠTE - /12.08.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 19.20 din/kg , pšenica 17.90 din/kg , soja 42.60 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 12.33 din/kg , pšenica 17.98 din/kg , soja 32.59 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 11.50 din/kg , pšenica 14.49 din/kg , soja 30.53 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.26 din/kg , pšenica 20.87 din/kg , soja - ;

Održan Dan polja u Novom Sadu

 

VUK RADOJEVIĆ OTVORIO DAN POLJA STRNIH ŽITA, KRMNOG BILJA I ULJANE REPICE

Novi Sad, 1. jun 2018.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo mr Vuk Radojević, na oglednim parcelama Instituta za ratarstvo i povrtarstvo na Rimskim šančevima kod Novog Sada, otvorio je danas manifestaciju Dan polja strnih žita, krmnog bilja i uljane repice.

Ukazavši na značaj Instituta, koji ove godine obeležava osam decenija postojanja, i koji je do sada stvorio 1000 sorti , Radojević je istakao da je NS Seme  jedinstven domaći agrarni brend.

Ističući činjenicu, da je  Institut za ratarstvo i povrtarstvo proglašen za institut od nacionalnog značaja, resorni sekretar je naveo da to ukazuje da je ova institucija prepoznata, ne samo u odnosu na državne organe, već i na međunarodnom nivou, te da je to   dodatni podstrek za njen rad.

Radojević je rekao i da Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu i Institut za ratarstvo i povrtarstvo ostvaruju značajnu saradnju.

„Naša saradnja se konkretno ogleda u zajedničkom učešću u IPA projektu  prekogranične saradnje Srbija – Mađarska, gde su Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i Institut za ratarstvo i povrtarstvo partneri  u kreiranju projekta „AGRINNO“. Vrednost ovog projekta je 325 hiljada evra, a osnovna ideje je realizacija demo staklenika sa savremenim mernim instrumentima. Oni će biti smešteni  na Institutu, ali i na još tri lokacije širom Vojvodine- srednjim poljoprivrednim školama u Futogu, Rumi i Vršcu.

Namera je, kako je Radojević naveo, da staklenici posluže u edukaciji mladih  poljoprivrednika u našoj pokrajini.

Izneo je da u ovom projektu, gde  je Sekretarijat vodeći partner,  pored Instituta, partnere čine  i Fond za evropske poslove, kao i Čongradska županija iz Mađarske. Projekat  je već započeo realizacijom 1. aprila i biće završen u novembru ove godine, i tim povodom Radojević je najavio i otvarajuću konferenciju, čiji će domaćin biti resorni sekretarijat početkom jula meseca.

U cilju ostvarivanja kvalitetnijeg roda i prinosa, Radojević je ovom prilikom, posebno apelovao na poljoprivredne proizvođače da sarađuju sa stručnjacima sa Instituta za ratarstvo i povrtarstvo i Poljoprivrednog fakulteta, kao i sa poljoprivrednim stručnim savetodavnim službama i uvaže dobijene preporuke. On je izneo i prognozu da će ovogodišnji rezultati prinosa strnih žita  biti bolji od prethodne godine,  i da se dobri prinosi očekuju i kada je reč o sostalim  poljoprivrednim kulturama.

Direktor Instituta za ratarstvo i povrtarstvo dr Jan Turan se osvrnuo na uspehe ove naučne institucije i istakao da je ova manifestacija ujedno pokazatelj, da  rad koji je uložen do sada, zaista, ume da dovede do odličnih rezultata.

Danas je Dan polja obeležila informacija od dr Đure Karagića, rukovodioca Odeljenja za krmno bilje u Institutu za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad, da je danas, 1. juna, prvi put u istoriji jugoistočne Evrope, a samim tim i u Srbiji, obavljena žetva graška tako rano i da je kvalitet zadovoljavajući.