Održan VI Festival „Rogalj”

 

NA DOBROM PUTU OČUVANJA VOJVOĐANSKIH TRADICIJA I ZAJEDNIŠTVA

Novi Sad, 04.10.2021.

Na kultnom vojvođanskom Salašu 137, nadomak Novog Sada, proteklog vikenda održan je VI Festival vojvođanskih festivala - Rogalj, koji je okupio brojne manifestacije iz Vojvodine -  Mužlje, Novog Bečeja, Šida, Turije, Bačkog Petrovca, Kovilja, Srbobrana, Čerevića, Bačke Palanke, Bačkog Jarka, Rivice, Deliblata, Subotice, Vrdnika, Stare Pazove, Iriga i mnoge druge. Preko trideset oraganizatora predstavilo je svoje manifestacije. Gosti ovogodišnjeg Roglja bili su predstavnici opštine Krupanj, sa manifestacijom „Plodovi Rađevine“.

Festival su otvorili Milorad Radojević, član gradskog veća za privredu grada Novi Sad i Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam.

Tom prilikom, svečano su uručene Zlatne plakete Roglja kao nagrade za minuli rad: Za seoskog neimara - Čedomiru Keco; Za organizaciju i podršku seoskim manifestacijama - Mesnoj zajednici Mužlja; Za uspešnu organizaciju manifestacije – Bodrog fest iz Bačkog Monoštora – manifestacija godine 2021; a promociju likovne umetnosti kroz manifestacije - Likovna kolonija „Cosmic art – Ljubiša Marić“ i esnoj zajednici Vojka.

U okviru Roglja održan je 17. Međunarodni  Bean festival, u narodu poznat kao Pasuljijada, sa limitiranim brojem učesnika, gde je 30 ekipa konkurisalo za prestižni pehar.

Glavna nagrada je bila šporet na drva „smederevac” i zlatni pehar, a osvojio ga je Vladimir Dudaš iz Bačkog Petrovca.

Drugu nagradu osvojio je Dragan Grcić iz Novog Sada  iz ekipe Vojvođanski portal, dok je treći bio Vladimir Lovrić iz Apatina.

Porcije pasulja takmičarskih ekipa ocenjivao je petočlani žiri, a u ime žirija rezultate takmičenja saopštio je Radovan Subin iz Kikinde.

Kulturno umetnički program vodili su Sonja Bančević, voditelj RTV i Vladeta Sudarski, glumac i dobošar, dok su program uveličali svojim nastupima popularne Aradačke Meškarke, kulturno umetničko društvo iz Bačkog Petrovca, Đorđe Čavić i TS Velosi grupa Apsolutno Romantično.

Održana je i panel diskusija na dve teme značajne po razvoj turističkih manifestacija - „Značaj manifestacionog turizma za razvoj lokalne turističke destinacije“, čiji je moderator bio novinar Nikola Božović, a panelisti su bili Milan Jarić, v.d. pomoćnika za turizam i regionalno privrednu saradnju; Milan Nedeljkov, član Organizacionog odbora beloblatskih manifestacija; Zdenka Mitić, članica Organizacionog odbora Bodrog festa i Čedomir Keco, osnivač Roglja. Učesnici ovog skupa su prihvatili predlog da se o finansiranju manifestacija, koje se održavaju u selima i gradovima u AP Vojvodini, razgovara u nadležnom Sekretarijatu Vlade Vojvodine, a da međusobno razgovaraju o kategorizaciji ovih brojnih priredbi. Predloženo je da se razmotri i uskladi kalendar ovih događaja, kao i da se zatraži podrška u promovisanju od javnog servisa AP Vojvodine. Predloženo je  da se i u svakoj lokalnoj zajednici početkom godine razgovara o organizaciji pomenutih događaja i da se u ceo posao uključe i turističke organizacije, sa čijim učešćem u poslu i organizaciji mnogi organizatori ovih priredbi nisu bili zadovoljni. Učesnici rasprave o profilu pomenutih priredbi su prihvatili sugestiju da organizatori Roglja sačine model i format za digitalizaciju programa i sadržaja, kao i da obave edukciju na terenu o savremenom plasiranju informacija o ovim priredbama.

Drugu  temu  panela  „Digitalizacija  lokalnih  manifestacija“  moderirala  je  Lidija  Arsenin,  PR  Rogalj festivala, a panelisti su bili novinari za turizam Vladimir Jovanović i Marina Jablanov, kao  i Mladen  Stefanović, v.d. direktor  Turističko  sportske organizacije opštine Krupanj.

Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam, u razgovoru sa novinarima za „AgroServis plus” je rekao:

  • Za nas nije važno da li se organizuju male ili velike manifestacije, već je za nas bitan njihov sadržaj, namena i održivost. Danas u AP Vojvodini ima skoro hiljadu različitih manifestacija, od gastronomskih, humanitarnih do ribolovačkih i usko specijalizovanih i to je bogatstvo našeg kraja, koje je potrebno da negujemo. Važno nam je da to svi prepoznajemo – od lokalne zajednice do nivoa Republike. Nije realno da se sve ove priredbe finansiraju samo iz jednog izvora – podvukao je Ivanišević. – Mislim da je dobro zalaganje organizatora Roglja da se izvrši kategorizacija priredbi i da se uskladi kalendar. Isto tako važno je da se iz cele Srbije priredbe međusobno prožimaju i sarađuju jedna sa drugom, da dopunjuju programe i podižu standard u organizovanju – rekao je Ivanišević.

U okviru festivala održane su humanitarne Ravničarske igre. Ovoga puta, humanitarna pomoć namenjena je Uni Bihorac (2013), koja se od malena bori za život zbog dijagnostifikovane bolesti artrogriposis, srčane mane i teškog oštećenja sluha.

Na ravničarskim igrama koje su pokupile najviše smeha i takmičarskog duha, prva mesta su osvojile ekipe: Čemunjaši – nadvlačenje konopca u muškoj kategoriji Bean team – nadvlačenje konopca u ženskoj kategoriji. Pored njih, prve nagrade su poneli i Radomir Bajišić – brzo ispijanje paradajz soka; Živko Stanar – višegodišnji šampion u brzom jedenje porcije pasulja.

U nagradnoj igri za posetioce , vojvođansku šunku sa tavana staru dve godine osvojio je Miloš Kovač. Najstariji učesnik ovogodišnje pasuljijade je Rajko Lazarević dok je najmlađi učesnik  Una Zubac iz Ravnog Topolovca.

Manifestacija je održana pod pokroviteljstvom Ministarstva trgovine turizma i telekomunikacija , Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam i Gradske uprave za privredu i turizam Novog Sada.

Organizatori manifestacije su Agencija Bin marketing i udruženje G point iz Novog Sada.---
 
Pregled Cena Žitarica --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---


--- Vaš komentar na nove cene žitarica 
---  
---> KLIKNITE OVDE! <------ Besplatni Agro Saveti 
---
---> KLIKNITE OVDE! <------
 
Pregled Cena Žitarica --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---


--- Vaš komentar na nove cene žitarica 
---  
---> KLIKNITE OVDE! <------ Besplatni Agro Saveti 
---
---> KLIKNITE OVDE! <---