- TRŽIŠTE - /12.08.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 19.20 din/kg , pšenica 17.90 din/kg , soja 42.60 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 12.33 din/kg , pšenica 17.98 din/kg , soja 32.59 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 11.50 din/kg , pšenica 14.49 din/kg , soja 30.53 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.26 din/kg , pšenica 20.87 din/kg , soja - ;

Osmomesečna kampanja Lige socijaldemokrata Vojvodine dala rezultat

Bojan Kostreš.jpg

 

ZAUSTAVLJENA GODIŠNJA REGISTRACIJA TRAKTORA

Novi Sad, 26. decembar 2011.

Jednostavno, dolazimo u situaciju da ćemo morati da prodajemo nešto od opreme da bismo registrovali traktore neophodne za rad – kazao je pre osam meseci Darko Periškić žaleći se na troškove koje izaziva redovna godišnja registracija traktora. Ovih dana, zahvaljujući dogovoru Bojana Kostreša s ministrima poljoprivrede i policije, taj namet je ukinut – piše „Slobodna Vojvodina”.

Obavezna godišnja registracija traktora biće ukinuta, dogovoreno je 8. decembra na sastanku zamenika predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojana Kostreša s ministrima poljoprivrede i policije Dušanom Petrovićem i Ivicom Dačićem. S dogovorom Kostreša, Petrovića i Dačića ujedno je krunisana osmomesečna kampanja LSV „Stop godišnjoj registraciji traktora“, u kojoj je za tu inicijativu u 200 vojvođanskih mesta prikupljeno 30.000 potpisa.

DOLAZILI U SITUACIJU DA PRODAJU NEŠTO OD OPREME

Podsetimo, poljoprivrednici su do novog Zakona o bezbednosti saobraćaja traktore registrovali kao radnu mašinu, poput bagera ili buldožera, trajnom registracijom, a onda su im se troškovi višestruko povećali.

Kada je 8. aprila pokrenuta akcija LSV, poljoprivrednik iz Bačkog Monoštora Darko Periškić izjavio je za Slobodnu Vojvodinu da je obavezna, godišnja registracija traktora još samo jedan u nizu nameta kojima se još dodatno osiromašuju već dovoljno siromašni poljoprivrednici.

– Jednostavno, dolazimo u situaciju da ćemo morati da prodajemo nešto od opreme da bismo registrovali traktore neophodne za rad – kazao je on.

LAKŠI TEHNIČKI PREGLED

Na konferenciji za novinare u Palati Srbija Kostreš nije krio zadovoljstvo zbog činjenice da su ministri usvojili inicijativu Lige da dođe do promene Zakona i da se registracija traktora vrši samo jednom, po kupovini traktora, a ne svake godine, kao što je to bio slučaj. Kostreš je rekao i kako je dogovoreno da se u Zakonu o bezbednosti saobraćaja razreši i pitanje tehničkog pregleda traktora. 
– Nadležno ministarstvo će pomoći da se tehnički pregledi mogu vršiti organizovano po mestima ili po opštinama, tako da se i tu smanji trošak tehničkog pregleda poljoprivrednih mašina – kazao je Kostreš. Dogovorena je i uredba koja bi olakšala poljoprivrednicima da mogu da dokažu vlasništvo nad mehanizacijom starijom od pet godina, jer su mnoge firme, kod kojih je ta mehanizacija kupovana, prestale da postoje ili je ta dokumentacija zagubljena. Kostreš je naveo i da je upućena zajednička inicijativa Ministarstvu finansija da se i u oblasti osiguranja traktora pronađe neko rešenje. On je istakao da je ovo dobar primer saradnje poslaničke grupe i republičkih ministarstava, te da će prihvatanje ovog predloga biti pokazatelj kako se jedna dobra ideja može sprovesti na korist svih.

GRUBANOV: ZA SVAKU POHVALU

– Ovo rešenje koje je LSV isposlovala za poljoprivrednike za svaku je pohvalu i to je upravo ono što sam ja uvek tvrdio da se poljoprivredi može puno pomoći i dobrim zakonima, a ne samo dodatnim davanjem novca – kaže za Slobodnu Vojvodinu predsednik Udruženja poljoprivrednika „Paori“ u Crepaji Miroslav Grubanov. On je rekao i da pozdravlja sve ovo što je Liga uradila tim pre jer će poljoprivrednici sada moći da svoj novac usmere u mnogo korisnije namene – u proizvodnju.

ZAKON USKORO U PARLAMENTU

Bojan Kostreš je, nakon sastanka u Beogradu, rekao kako je s ministrima Dačićem i Petrovićem dogovoreno da MUP uputi Skupštini ovaj Predlog zakona zato što, pored navedenih izmena, oni žele da uvedu još neke novine u vezi sa Zakonom o bezbednosti saobraćaja. 
– Očekujem da će predsednica Parlamenta ovaj zakon što pre uvrstiti u proceduru, i nadam se, ako to ne bude do kraja ove godine, da će zakon biti usvojen samim početkom sledeće godine – rekao je Kostreš. On je dodao da su nove tablice počele da se uvode negde u septembru 2010. tako da do kraja 2011. godine svakako svi moraju da registruju traktore kako bi dobili nove. 
– A posle toga, već od sledeće godine, to neće biti slučaj, nego će obaveza biti samo registracija traktora kada se kupi – naveo je Kostreš.

List je sproveo i anketu među poljoprivrednicima koji su odgovarali na pitanje: Šta za vas znači ukidanje godišnje registracije traktora?”

Danijel Kovačević, poljoprivrednik iz Subotice

– To što je ukinuta godišnja registracija traktora znači da poljoprivrednici neće plaćati neke nepotrebne i suvišne takse. Nijedan iole ozbiljniji poljoprivrednik nema samo jedan traktor i jednu prikolicu. Poljoprivreda je i bez takvih dodatnih troškova već opterećena mnogim stvarima. Kada bi nametima ugušili i tu jedinu granu privrede koja koliko-toliko funkcioniše, ne znam gde bi nam bio kraj.

Aleksa Andrić, poljoprivrednik iz Rume

– Ta razlika u novcu koja će nam ostati veoma mnogo svima znači. Novac će moći da bude uložen u neke druge stvari, kao što su, recimo, đubrivo ili seme ili nešto treće, ali u svakom slučaju biće pametno utrošen. Veoma mi je drago da je ova inicijativa uspela, pogotovo jer sam je i ja potpisao.

Đorđe Čizmaš, poljoprivrednik iz Pančeva

– Ja se ozbiljno bavim poljoprivredom. Imam tri traktora i da vam ne nabrajam koliko još prikolica i na ovaj način ću svake godine uštedeti barem 1.000 evra, što svakako nije malo u ovoj krizi. Zbog toga mi je drago što je Liga uspela ovo da izdejstvuje, jer ćemo svi barem malo lakše disati.