OTKUP PŠENICE „NA ZELENO“ SPAŠAVA BANATSKE RATARE

 

Pančevo, 30. mart 2011.

 

- Poizvodnja pšenice u regionu Pančeva i Južnog Banata će nestati ako se ratari ne podstaknu na proizvodnju ove žitarice – izjavio je za „AgroServis“ Jovan Negovan, predsednik Upravnog odbora Udruženja poljoprivrednika „Pančevački ratari“ sa sedištem u Dolovu.

- Znamo da primena uredbi kasni jer su nastale promene u Ministarstvu poljoprivrede i zbog toga bi valjalo po hitnom postupku objaviti model otkupa pšenice „na zeleno“ preko Produktne berze u Novom Sadu. To bi bili prvi novci koji bi ove godine stigli u selo. Startna cena, prema oceni poljoprivrednika, za ovakav otkup trebala bi da bude najmanje 20 dinara po kilogramu uz jednostavne garancije za isporuku – kaže Negovan.

Među ratarima u Banatu pšenica se postepeno smanjuje na njivama, a zbog ovogodišnjeg otkupa i naknadne veće cene među proizvođačima vlada nezadovoljstvo, koje uvećava i nedostatak novca za prolećnu setvu.

- Zbog nastale situacije valjalo bi odmah najaviti subvencionisano mineralno đubrivo za jesen i to mimo fabrika, a u saradnji sa Produktnom berzom. Iznos u Agrarnom budžetu od tri milijarde značajno bi pomogao ratarima – kaže Negovan.

Pšenična polja u Banatu koja nisu pod vodom, kako ocenjuju stručnjaci, obećavaju solidan prinos, ali daleko od rekorda. (AgroServis)

 

                      

 Pšenično polje u Severnom Banatu