- TRŽIŠTE - /10.03.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 15.20 din/kg , pšenica 19.40 din/kg , soja 39.55 din/kg ; /10.03.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 15.49 din/kg , pšenica 20.04 din/kg , soja 33.21 din/kg ; /10.03.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 14.88 din/kg , pšenica 15.93 din/kg , soja 31.44 din/kg ; /10.03.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.55 din/kg , pšenica 20.94 din/kg , soja - ;

OTVOREN 86. POLJOPRIVREDNI SAJAM U NOVOM SADU

 

Novi Sad, 11. maj 2019.

  • U Novom Sadu danas je otvoren 86. Me─Ĺunarodni poljoprivredni sajam, na kome ─çe svoje proizvode i usluge predstaviti 1.518 firmi, institucija i organizacija iz zemlje i inostranstva.

Ove godine Sajam ─çe prvi put imati i Zemlju partnera, Italiju, i Zemlju prijatelja, Tunis.

Gradona─Źelnik Novog Sada Milo┼í Vu─Źevi─ç izjavio je na otvaranju da dr┼żava koja ima sna┼żnu poljoprivredu, zdravu zemlju i dobre doma─çine, ne treba da brine za svoju budu─çnost.

"U Srbiji je pove─çan nivo subvencija i preferencijalnih kredita za poljoprivrednike, samo ove godine bud┼żet ministarstva poljoprivrede je za sedam milijardi ve─çi nego pro┼íle godine. Pokrajinska vlada obezbedila je podsticaje za mlade poljoprivrednike. Imamo politi─Źku stabilnost, a Srbija je me─Ĺunarodno priznata zemlja. Zahvaljuju─çi predsedniku Srbije i Vladi Srbije, na┼íi poljoprivrednici mogu da plasiraju svoje proizvode, imaju povla┼í─çenije uslove, ┼íto ih tera da budu konkurentniji", rekao je Vu─Źevi─ç.

On je posebno ukazao na potrebu povezivanja nauke, poljoprivrede i obrazovanje.

Vu─Źevi─ç je ukazao i da je Srbija ranijih godina imala "zaparlo┼żen agrar, proma┼íene strategije, sporne privatizacije i katastrofalne rezultate", ┼íto ne sme da se zaboravi, kada se govori o planovima za budu─çnost u oblasti poljoprivrede.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimovi─ç ocenio je na otvaranju Sajma da "Srbija nema naftu, more, zlato, ali ima poljoprivredu i hranu".

"To je stvar koja treba da nas vodi u sektoru prehrambene industrije. Ako u ovome ne izdominiramo na ovom na┼íem prostoru, ja ne vidim drugi deo gde bismo takve rezultate mogli da postignemo. Imamo suficit od dve milijarde evra, zahvaljuju─çi odli─Źnoj saradnji s na┼íim prijateljima stranim zemljama, koje su i ove godine na Poljoprivrednom sajmu", rekao je Nedimovi─ç.

On je podsetio da je organska proizvodnja u fokusu u Zapadnoj Evropi i pozvao posetioce da posete posebnu manifestaciju resornog ministarstva posve─çenu upravo organskoj proizvodnji i srpskim proizvodima.

"Sre─çan sam ┼íto je danas sun─Źan dan, ali sam isto tako sre─çan ┼íto ─çe padati ki┼ía za dva dana", dodao je Nedimovi─ç.

Potpredsednik Pokrajinske vlade ─Éor─Ĺe Mili─çevi─ç rekao je da je poljoprivreda najzna─Źajnija razvojna poluga srpske ekonomije i istakao da su tome doprinele mere republi─Źke i pokrajinske vlade.

"Pokrajinskoj vladi klju─Źni prioritet je razvoj agrara, ulo┼żili smo do sada vi┼íe od 20 milijardi dinara na podsticajne mere za osna┼żivanje poljoprivrednika. Prepoznate su i nove kategorije, poput mladih do 40 godina, ┼żena na selu i poljoprivrednici iz manjih op┼ítina. Obezbedili smo nove podsticajne mere za zemljoradni─Źke zadruge i 50 miliona dinara za kupovinu opreme", rekao je Mili─çevi─ç.

Posetioce Poljoprivrednog sajma na sve─Źanom otvaranju pozdravili su i ambasador Tunisa Sejf Alah Red┼żep i pomo─çnik ministra poljoprivrede Italije Franko Mancato, koji su ocenili da je Srbija vi┼íedecenijski partner njihovih zemalja i da ┼żele da ta saradnja bude nastavljena.

Ambasador Red┼żeb najavio je da ─çe Tunis, kao Zemlja prijatelj 86. Me─Ĺunarodnog poljoprivrednog sajma, nastupiti sa 12 kompanija iz Afrike.

Prema njegovim re─Źima, one ─çe predstaviti uglavnom poljoprivredno-prehrambene proizvode, a na Sajam dolaze kako bi prona┼íle partnere u Srbiji i regionu.

Ambasador Red┼żeb je pozvao privrednike iz Srbije da posete njihov ┼ítand, ali i da u─Źestvuju na B2B sastancima sa firmama iz Tunisa.

"Italija je zemlja partner, Srbija i Italija imaju 140 godina diplomatskih odnosa i 10 godina strate┼íkog partnerstva. Pru┼żam podr┼íku italijanskim kompanijama koje ┼żele da posluju na Balkanu. Na┼íe partnerstvo se ne ograni─Źava samo na Poljoprivredni sajam, ve─ç ┼żelimo da na┼íe dve zemlje sara─Ĺuju i van ovakvih manifestacija. Sajam je samo pokazatelj da na┼íe kompanije ┼żele i mogu zajedno sa srpskim da se razvijaju", rekao je pomo─çnik italijanskog ministra poljoprivrede Franko Mancato.

Na Novosadskom sajmu prvi put ─çe nastupiti i Udru┼żenje proizvo─Ĺa─Źa i dilera poljoprivrednih ma┼íina iz Rusije, a bi─çe predstavljeni i brojni noviteti, sa akcentom na preciznoj i digitalnoj poljoprivredi.

Poljoprivrednici iz Srbije i zemalja regiona mogu da ra─Źunaju na ni┼że cene mehanizacije, a najavljeni su popusti do 10 odsto.

U Poklon-igri za posetioce nagrade su dva traktora i sejalica. Agropanonka poklanja "belarusa", a KITE d.o.o. ─çe nekog od posetilaca obradovati "d┼żon dirom", a pneumatsku sejalicu pripremio je VGP Ozdoken.

Zlatni sponzor Poljoprivrednog sajma je Al-Dahra, koja ─çe u Hali Master predstaviti svoj proizvodni program iz 15 zemalja.

Dan sto─Źara je u ─Źetvrtak, 16. maja, na Manje┼żu, a Be─Źejka i Likra su sponzori.

Porodi─Źni dan je sreda, 15. maj.

Resavski sto─Źari ┼íampioni Novosadskog sajma

Sto─Źari Svilajnca, koji na 86. Me─Ĺunarodnom poljoprivednom sajmu u Novom Sadu u─Źestvuju sa 25 junica simentalske pasmine i dva konja lipicanera, danas su poneli tituli apsolutnog ┼íampiona sajma u govedarstvu, izjavio je Tanjugu predsednik Skup┼ítine op┼ítine Svilajnac, doktor veterine Vladan Rajkovi─ç.

Uz to jedna junica je progla┼íena ┼íampionkom, jedna je dobila srebrno i dve bronzana odli─Źja i pehare Novosadskog sajma dobila je kolekcija junica.

Mlada kobila iz Svilajnca, progla┼íena je najlep┼íom na sajmu i nagra─Ĺena plaketom, istakao je Rajkovi─ç.