- TRŽIŠTE - /12.08.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 19.20 din/kg , pšenica 17.90 din/kg , soja 42.60 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 12.33 din/kg , pšenica 17.98 din/kg , soja 32.59 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 11.50 din/kg , pšenica 14.49 din/kg , soja 30.53 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.26 din/kg , pšenica 20.87 din/kg , soja - ;

OTVOREN 86. POLJOPRIVREDNI SAJAM U NOVOM SADU

 

Novi Sad, 11. maj 2019.

  • U Novom Sadu danas je otvoren 86. Međunarodni poljoprivredni sajam, na kome će svoje proizvode i usluge predstaviti 1.518 firmi, institucija i organizacija iz zemlje i inostranstva.

Ove godine Sajam će prvi put imati i Zemlju partnera, Italiju, i Zemlju prijatelja, Tunis.

Gradonačelnik Novog Sada MiloÅ” Vučević izjavio je na otvaranju da država koja ima snažnu poljoprivredu, zdravu zemlju i dobre domaćine, ne treba da brine za svoju budućnost.

"U Srbiji je povećan nivo subvencija i preferencijalnih kredita za poljoprivrednike, samo ove godine budžet ministarstva poljoprivrede je za sedam milijardi veći nego proÅ”le godine. Pokrajinska vlada obezbedila je podsticaje za mlade poljoprivrednike. Imamo političku stabilnost, a Srbija je međunarodno priznata zemlja. Zahvaljujući predsedniku Srbije i Vladi Srbije, naÅ”i poljoprivrednici mogu da plasiraju svoje proizvode, imaju povlaŔćenije uslove, Å”to ih tera da budu konkurentniji", rekao je Vučević.

On je posebno ukazao na potrebu povezivanja nauke, poljoprivrede i obrazovanje.

Vučević je ukazao i da je Srbija ranijih godina imala "zaparložen agrar, promaÅ”ene strategije, sporne privatizacije i katastrofalne rezultate", Å”to ne sme da se zaboravi, kada se govori o planovima za budućnost u oblasti poljoprivrede.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović ocenio je na otvaranju Sajma da "Srbija nema naftu, more, zlato, ali ima poljoprivredu i hranu".

"To je stvar koja treba da nas vodi u sektoru prehrambene industrije. Ako u ovome ne izdominiramo na ovom naÅ”em prostoru, ja ne vidim drugi deo gde bismo takve rezultate mogli da postignemo. Imamo suficit od dve milijarde evra, zahvaljujući odličnoj saradnji s naÅ”im prijateljima stranim zemljama, koje su i ove godine na Poljoprivrednom sajmu", rekao je Nedimović.

On je podsetio da je organska proizvodnja u fokusu u Zapadnoj Evropi i pozvao posetioce da posete posebnu manifestaciju resornog ministarstva posvećenu upravo organskoj proizvodnji i srpskim proizvodima.

"Srećan sam Å”to je danas sunčan dan, ali sam isto tako srećan Å”to će padati kiÅ”a za dva dana", dodao je Nedimović.

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević rekao je da je poljoprivreda najznačajnija razvojna poluga srpske ekonomije i istakao da su tome doprinele mere republičke i pokrajinske vlade.

"Pokrajinskoj vladi ključni prioritet je razvoj agrara, uložili smo do sada viÅ”e od 20 milijardi dinara na podsticajne mere za osnaživanje poljoprivrednika. Prepoznate su i nove kategorije, poput mladih do 40 godina, žena na selu i poljoprivrednici iz manjih opÅ”tina. Obezbedili smo nove podsticajne mere za zemljoradničke zadruge i 50 miliona dinara za kupovinu opreme", rekao je Milićević.

Posetioce Poljoprivrednog sajma na svečanom otvaranju pozdravili su i ambasador Tunisa Sejf Alah Redžep i pomoćnik ministra poljoprivrede Italije Franko Mancato, koji su ocenili da je Srbija viÅ”edecenijski partner njihovih zemalja i da žele da ta saradnja bude nastavljena.

Ambasador Redžeb najavio je da će Tunis, kao Zemlja prijatelj 86. Međunarodnog poljoprivrednog sajma, nastupiti sa 12 kompanija iz Afrike.

Prema njegovim rečima, one će predstaviti uglavnom poljoprivredno-prehrambene proizvode, a na Sajam dolaze kako bi pronaÅ”le partnere u Srbiji i regionu.

Ambasador Redžeb je pozvao privrednike iz Srbije da posete njihov Ŕtand, ali i da učestvuju na B2B sastancima sa firmama iz Tunisa.

"Italija je zemlja partner, Srbija i Italija imaju 140 godina diplomatskih odnosa i 10 godina strateÅ”kog partnerstva. Pružam podrÅ”ku italijanskim kompanijama koje žele da posluju na Balkanu. NaÅ”e partnerstvo se ne ograničava samo na Poljoprivredni sajam, već želimo da naÅ”e dve zemlje sarađuju i van ovakvih manifestacija. Sajam je samo pokazatelj da naÅ”e kompanije žele i mogu zajedno sa srpskim da se razvijaju", rekao je pomoćnik italijanskog ministra poljoprivrede Franko Mancato.

Na Novosadskom sajmu prvi put će nastupiti i Udruženje proizvođača i dilera poljoprivrednih maÅ”ina iz Rusije, a biće predstavljeni i brojni noviteti, sa akcentom na preciznoj i digitalnoj poljoprivredi.

Poljoprivrednici iz Srbije i zemalja regiona mogu da računaju na niže cene mehanizacije, a najavljeni su popusti do 10 odsto.

U Poklon-igri za posetioce nagrade su dva traktora i sejalica. Agropanonka poklanja "belarusa", a KITE d.o.o. će nekog od posetilaca obradovati "džon dirom", a pneumatsku sejalicu pripremio je VGP Ozdoken.

Zlatni sponzor Poljoprivrednog sajma je Al-Dahra, koja će u Hali Master predstaviti svoj proizvodni program iz 15 zemalja.

Dan stočara je u četvrtak, 16. maja, na Manježu, a Bečejka i Likra su sponzori.

Porodični dan je sreda, 15. maj.

Resavski stočari Ŕampioni Novosadskog sajma

Stočari Svilajnca, koji na 86. Međunarodnom poljoprivednom sajmu u Novom Sadu učestvuju sa 25 junica simentalske pasmine i dva konja lipicanera, danas su poneli tituli apsolutnog Å”ampiona sajma u govedarstvu, izjavio je Tanjugu predsednik SkupÅ”tine opÅ”tine Svilajnac, doktor veterine Vladan Rajković.

Uz to jedna junica je proglaŔena Ŕampionkom, jedna je dobila srebrno i dve bronzana odličja i pehare Novosadskog sajma dobila je kolekcija junica.

Mlada kobila iz Svilajnca, proglaÅ”ena je najlepÅ”om na sajmu i nagrađena plaketom, istakao je Rajković.