- TRŽIŠTE - /12.08.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 19.20 din/kg , pšenica 17.90 din/kg , soja 42.60 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 12.33 din/kg , pšenica 17.98 din/kg , soja 32.59 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 11.50 din/kg , pšenica 14.49 din/kg , soja 30.53 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.26 din/kg , pšenica 20.87 din/kg , soja - ;

OTVOREN ŠESTI POLJOPRIVREDNI FORUM „HRANA ZA EVROPU“

 

Vršac, 4 novembar 2016.

  • Najveću perspektivu za izvoz imaju voće, povrće, goveđe meso i prerađevine te ribarski proizvodi

Domaći proizvodi u buduće će imati oznaku porekla „Srpskikvalitet“ najavio je ministar poljoprivrede i zaštite životne sredineBranislav Nedimović. Takođe, najavio je da će Srbija sledeće godine moći da konkuriše za sredstva iz IPARD programa EU. Za ovu svrhu inače je za period od sedam godina, počev od 2014.namenjeno 175 miliona evra.

Bezbednost hrane centralna je tema poljoprivrednog foruma „Hrana za Evropu“ koji je danas počeo u Vršcu je bezbednost hrane.

Dragan Šagovnović, direktor Ekonomskog instituta koji je jedan od organizatora skupa izjavio je da se nažalost, za šest godina kolikose održavaju ovi Formi, u agraruništa bitnonije promenilo, bolje reći dosta toga se promenilo ali na gore.

Prof.dr Miladin Ševarlić, predsednik Društva agrarnih ekonomista Srbije suorganizator skupa ocenio je da dobre ekonomske politike nema bez dobre agrarne politike.Uostalom i Teodor Šulc, koji je svojevremeno dobio Nobelovu nagradu za rad iz oblasti smanjenja siromaštvasmatraoje da je siromaštvo pokazatelj nepoznavanja agrarne ekonomije.

Obraćajući se prisutnim stručnjacima iz oblasti agrobiznisa Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine naveo je da nema izvoza hrane u Evropu ako ona nijeu skladu sa bezbednosnim kriterijumima iz Evropske unije.

„Situacija sa Rusijom je, može se reći, još komplikovanija. Problem je i to što jeftino izvozimo sirovine a to se dešava zato što nemamo gde da ih čuvamo, jer nam fale nam kapaciteti gde bismo ih čuvali za period kada će oni imati veću cenu“, rekao je ministar. On je najavio da će se sledeće godine, u skladu sa raspoloživim sredstvima, za koja se još ne zna kolika će biti, ulagati i u kapacitete za skladištenje. Takođe i za mlade poljoprivredne proizvođače i u konkurentnost našeg agrara koja je sada slaba.

Prema njegovim rečima najvećuperspektivu za izvoz imaju voće, povrće, goveđe mese i prerađevine te ribarski proizvodi.

Orjentacija je da u sledećoj godini sva sredstava koja budu na raspolaganju usmeravaju na povećavanje konkurentnosti našeg agrara. Tu će, naglasio je ministar, posebno mesto imati prerađivački sektor.

Učestvujući u radu Foruma, Dragan Glamočić, savetnik predsednika Vlade Republike Srbije, izjavio je da je orjentacija Vlade Srbije da se pomaže pre svega malim i srednjim gazdinstvima, da im se daju amputi da ojačaju, ali se,kako je rekao, neće zaboraviti ni na velika gazdinstva.