- TRŽIŠTE - /08.10.2018./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 14.20 din/kg , pšenica 19.00 din/kg , soja 36.50 din/kg ; /08.10.2018./ Berza u Čikagu: kukuruz 14.89 din/kg , pšenica 19.49 din/kg , soja 32.98 din/kg ; /08.10.2018./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 13.15 din/kg , pšenica 18.16 din/kg , soja 29.07 din/kg ; /08.10.2018./ Berza u Parizu: kukuruz 20.62 din/kg , pšenica 24.09 din/kg , soja - ;

OTVORENI DANI DIGITALNE FARME I OBUKA AGROSENS

 

Bačka Topola, 23. april 2018.

  • Prva Digitalna farma u Srbiji svoja vrata otvara za posetioce u petak 27. aprila (10 časova) u mestu Krivaja, pored Bačke Topole. Pored toga, u subotu 28. aprila (10 časova) na Institutu BioSens u Novom Sadu biće održana i prva obuka za rad sa digitalnom platformom AgroSens.

PRIJAVA za posetu Digitalnoj farmi i obuku AgroSens: https://goo.gl/forms/BG936kn627a5Km3j2  

Prijave za posetu Digitalnoj farmi i AgroSens obuku u ovim terminima moguće je poslati do utorka 24. aprila u 18 časova.

Digitalna farma omogućiće svim poljoprivrednicima iz naše zemlje da besplatno i iz prve ruke nauče više o mogućnostima koje im pružaju digitalizacija i nove tehnologije, i to u svakom segmentu ratarske proizvodnje: od pripreme zemljišta, određivanja menadžemnt zona, preko setve, navodnjavanja, ishrane i zaštite bilja, pa do žetve i rаdova na pripremi naredne sezone.

Tema prvog Otvorenog dana Digitalne farme je LoRa sistem za komunikaciju. Prenoseći podatke prikupljene sa senzora i meteo stanica do servera, ovaj sistem omogućava kontinuirano praćenje stanja na njivi.

LoRa omogućuje poljoprivrednicima da prate parametre na njivi u zavisnosti od potreba specifičnih za proizvodnu parcelu ili kultura koje uzgajaju. Senzore sa kojih LoRa sistem prikuplja podatke moguće je postaviti na različite lokacije koje zahtevaju specifičan nadzor, budući da sistem omogućava bežični prenos podataka u radijusu od čak 20 kilometara.

U razgovoru sa istraživačima Instituta BioSens kao i predstavnicima Krivaja d.o.o posetioci će imati priliku da saznaju na koji način ovakva vrsta praćenja stanja useva i uslova na njivi unapređuje poljoprivrednu proizvodnju, ali i da na licu mesta vide na koji način se ovi sistemi upotrebljavaju.

Digitalna farma je postavljena na proizvodnim parcelama komercijalnog proizvođača Krivaja d.o.o. Posetioci će u toku cele sezone, za vreme Otvorenih dana Digitalne farme moći da se uvere kako nove tehnologije omogućavaju uštedu resursa, semena, đubriva, vode, ljudskog i mašinskog rada, kako doprinose smanjenju rizika vezanih za proizvodnju i vremenske uslove i, konačno, kako dovode do povećanja prinosa.

Naredni termin Otvorenih dana zakazan je za 25. maj kada će se govoriti o varijabilnom đubrenju.

Otvoreni dani održavaće se svakog poslednjeg petka u mesecu tokom proizvodne sezone (april – oktobar).

OBUKA AGROSENS

U subotu 28. aprila u 10 časova, na Institutu BioSens (dr Zorana Đinđića 1) biće održana prva u nizu obuka za rad sa digitalnom platformom AgroSens. Obuka je besplatna za sve polaznike.

Zvanična platforma Digitalne poljoprivrede Srbije AgroSens, kao virtuelni deo Digitalne farme, omogućava praćenje stanja useva i planiranje poljoprivrednih aktivnosti uz pomoć mobilnog telefona ili računara, na osnovu podataka prikupljenih sa satelita, dronova, robota, različitih senzora i meteo stanica. Osnovni servisi platforme dostupni su besplatno na adresi www.AgroSens.rs, a platforma se redovno proširuje i novim servisima, kao što su usluge analize zemljišta, agronomskih saveta ili zakazivanja snimanja dronom.

Tokom obuke, polaznici će imati priliku da nauče kako da kreiraju korisnički nalog i počnu da koriste besplatne servise AgroSens platforme: rad sa parcelama, vođenje digitalne knjige polja, praćenje stanja useva uz pomoć satelitskih snimaka, upotreba kalkulatora za kalibraciju mašina, upotreba servisa za praćenje i analizu troškova, praćenje vremenskih uslova na lokaciji parcele, uvid u meteo podatke za poslednjih 7 dana, i dr.

Naredna obuka zakazana je za 26. maj.

Institut BioSens je javna naučnoistraživačka ustanova i Evropski centar naučne izvrsnosti koji se fokusira na razvoj digitalnih tehnologija i njihovu primenu u poljoprivredi. Misija Instituta BioSens je da podrži razvoj efikasne poljoprivrede u kojoj će se uz manja ulaganja i manje rizike ostvarivati veći prinosi.

Digitalna farma osnovana je u okviru projekta Instituta BioSens ANTARES, finansiranog od strane Evropske Komisije i Vlade Republike Srbije.