- TRŽIŠTE - /21.07.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 18.40 din/kg , pšenica 18.40 din/kg , soja 43.50 din/kg ; /21.07.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 12.94 din/kg , pšenica 19.76 din/kg , soja 33.57 din/kg ; /21.07.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 12.08 din/kg , pšenica 15.79 din/kg , soja 31.73 din/kg ; /21.07.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 20.25 din/kg , pšenica 21.52 din/kg , soja - ;

OVČARI I KOZARI IZ SLOVENIJE U KISAČU

 

Kisač, 19. septembar 2011.

Farmeri – odgajivači koza i ovaca iz Slovenije (okolina Celja) posetili su minulog vikenda uspešnog farmera Milana Rainovića iz Kisača, koji sa stadom od 125 koza proizvodi mleko i sir.

Gosti iz Slovenije su odali priznanje domaćinu za selekciju stada i nivo proizvodnje, uz opasku da bi za ovaj posao u njihovoj zemlji tokom godine dobio značajne podsticaje. Međutim, i pored toga što dobijaju, ovčari i kozari u Sloveniji teško sastavljaju kraj s krajem, a Ivan Rihter, odgajivač ovaca iz okoline Celja, za „AgroServis“ kaže da ga spašava dopunski rad na svom imanju.

  - Ja imam 120-140 ovaca i svoju pilanu, ali da nisam ušao u izgradnju sistema za proizvodnju električne energije pomoću sunčeve toplote, teško bih opstao kao farmer – iskren je Rihter.

 

Ivan Rihter

Milan Rainović je goste upoznao sa procesom proizvodnje na svojoj kozarskoj farmi i računicom koja mu donosi egzistenciju, jer trenutno ima sigurne kupce za mleko i sir, pa godišnje proizvedenih oko 80.000 litara kozijeg mleka i nije dovoljno za sve zahteve sa tržišta.

Magistar Zoran Novaković iz Poljoprivredne stručne službe u Novom Sadu rekao je prisutnima da naši kozari uspešno osvajaju proizvodnju mleka i da je ona ravna onoj u Evropskoj uniji, ali broj farmi je nedovoljan da bi se više mleka i prerađevina pojavilo na tržištu po povoljnijim cenama. Ovaj stručnjak za ovčarstvo i kozarstvo ističe da je došlo vreme i za uzgoj tovnih rasa koza za čega u Vojvodini, a i celoj Srbiji postoje solidni uslovi. Zahvaljujući toj tvrdnji, od Udruženja kozara iz Slovenije koji se bave uzgojem tovnih koza do kraja godine u Srbiju će biti uvezeno stotinak grla, a očekuje se, kako smo saznali, da će se ovi primerci pojaviti na predstojećem Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu.

Druženje farmera iz Slovenije i Vojvodine organizovalo je Udruženje „Bikara“ iz Vrbasa i Poljoprivredna stručna služba iz Novog Sada.

Susret u Kisaču je završen uz zdravice i pesmu.