ОЗНАКА "ПРОИЗВЕДЕНО У СРБИЈИ" ОБАВЕЗНА ОД 1. АПРИЛА ЗА ДОМАЋЕ МЕСО

 

Београд, 23.03.2022.

РТС

  • "Произведено у Србији" је ознака којом ће за који дан месо и производи од меса домаћег порекла бити обележени у продавницама. Код меса је веома значајна свежина и зато је веома битна информација да месо није транспортовано много километара, навео је Бранислав Ракетић из Министарства пољопривреде.

У јавности се често говори о томе да ли је месо које купујемо произведено у Србији или је на наше тржиште стигло из иностранства. Од почетка априла ове дилеме више не би требало да буде, јер ће у продавницама домаће месо имати посебну ознаку.

Бранислав Ракетић из Министарства пољопривреде рекао је да је допуна правилника о декларисању донета почетком марта где се додатно означава порекло меса које долази из Србије и да се посебно означавају производи од меса који садрже више од 50 одсто меса.

"Жеља нам је да помогнемо нашу домаћу индустрију. Ова врста информације је веома значајна за потрошача. Истраживања показују да је најбитнија цена, а одмах затим и порекло производње", навео је Ракетић.

Према његовим речима, у обавези ће бити да се ознака "Произведено у Србији" користи у малопродајним објектима.

"Нисмо због времена донели мењање амбалаже, него ознаке треба да буду на јасно видљивим местима. Сигуран сам да ће малопродајни ланци хтети да та ознака буде што видљивија", поручио је Ракетић.

Додао је да је код меса веома значајна свежина и да је зато "веома битна информација да месо није прошло пуно километара".

"Код нас је забрањена генетски модификовани организми", истакао је и напоменуо да мисли да ће ознаком "Произведено у Србији" допринети да се роба више продаје.

Навео је да наша месна индустрија заслужује да се од ње направи бренд.

Најавио је да ће бити велике промене у декларисању хране, биће обухваћено млеко у наредном периоду. 

Ознака "Произведено у Србији" од почетка априла биће истакнута на видном месту одмах поред изложеног меса или производа од меса или уз цену и мора да буде најмање исте величине као формат цене.---
 
Subvencije --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---
---
 
Pregled Cena Žitarica --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---


--- Vaš komentar na nove cene žitarica 
---  
---> KLIKNITE OVDE! <------ Besplatni Agro Saveti 
---
---> KLIKNITE OVDE! <---