- TRŽIŠTE - /10.03.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 15.20 din/kg , pšenica 19.40 din/kg , soja 39.55 din/kg ; /10.03.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 15.49 din/kg , pšenica 20.04 din/kg , soja 33.21 din/kg ; /10.03.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 14.88 din/kg , pšenica 15.93 din/kg , soja 31.44 din/kg ; /10.03.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.55 din/kg , pšenica 20.94 din/kg , soja - ;

PALMA: MORAMO DA OBNOVIMO PROIZVODNJU SRPSKIH BRENDOVA, TRAKTORA IMT I IMR

 

Beograd, 28. mart 2018.

Izvor: Ve─Źernje novosti

  • Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Markovi─ç Palma obi┼íao je Beogradski sajam automobila i izrazio ┼żaljenje ┼íto na ovom, najve─çem sajmu tog tipa u Srbiji nema traktora i kamiona kao ┼íto je to nekada bio slu─Źaj

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Markovi─ç Palma obi┼íao je Beogradski sajam automobila i izrazio ┼żaljenje ┼íto na ovom, najve─çem sajmu tog tipa u Srbiji nema traktora i kamiona kao ┼íto je to nekada bio slu─Źaj.

"Poslednji put sam bio na beogradskom sajmu autombila pre 11 godina i tada je bilo i traktora i kamiona na prodaju, a danas ih nema. Ovde mora da se na─Ĺe i ono ┼íto zara─Ĺuje pare, a ne samo ono ┼íto tro┼íi. Prilikom pro┼ílonedeljne posete Turskoj, obi┼íao sam fabriku traktora "Hatat traktor" u industrijskoj zoni ─îerkezkoj nedaleko Istanbula i to je bio moj motiv da vidimo kako da u Srbiji, po┼íto smo mi poljoprivredna zemlja, ponovo budemo proizvo─Ĺa─Źi traktora svetskog renomea" rekao je Markovi─ç. 

"Moramo da obnovimo proizvodnju srpskih traktora, dve najpoznatije marke u Evropi IMT i IMR, Rakovicu i Ferguson. IMT je nekada proizvodio 40 000 a IMR 70 000 traktora godi┼ínje. Imamo dobre stru─Źnjake, imamo livnice za proizvodnju traktora koje trenutno ne rade. Kada bi vratili proizvodnju traktora u Srbiji , postigli bi vi┼íe efekata. Zaposlilo bi se minimum 3000 radnika. Srpski traktori su jeftiniji od traktora iz uvoza, poljoprivrednici u Srbiji bi, pod povoljnijim uslovima, kupovali srpske traktore, jer IMT i IMR su srpski brend i poznati su u celom svetu. Mi moramo da iskoristimo me─Ĺunarodnu popularnost i politi─Źku stabilnost u Srbiji i da izvozimo traktore u celom svetu" izjavio je predsednik Jedinstvene Srbije. 

"Po┼íto dr┼żava ve─ç poma┼że formiranje zadruga u Srbiji, moj slogan je kupujmo na┼íe traktore i na┼íe poljoprivredne proizvode. Sla─Ĺi mi je onaj mali krompir iz srpske ba┼íte od onog velikog, uvoznog, punog hemije, iz Evrope" zaklju─Źio je Dragan Markovi─ç Palma.