- TRŽIŠTE - /14.08.2018./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 16.00 din/kg , pšenica 18.50 din/kg , soja 37.00 din/kg ; /14.08.2018./ Berza u Čikagu: kukuruz 14.86 din/kg , pšenica 20.74 din/kg , soja 33.24 din/kg ; /14.08.2018./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 13.58 din/kg , pšenica 20.14 din/kg , soja 30.69 din/kg ; /14.08.2018./ Berza u Parizu: kukuruz 21.98 din/kg , pšenica 24.25 din/kg , soja - ;

PAORI: PROVERITE KVALITET ZEMLJIŠTA

 

Kikinda, 30. april 2018.

Izvor: RTV

  • Zahvaljujući potpisanim ugovorima sa kikindskom lokalnom samoupravom i Pokrajinskim sekretarijatom za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Poljoprivredna stručna služba u Kikindi angažovana je na proveri kvaliteta poljoprivrednog zemljišta. Na taj način, 730 poljoprivrednih gazdinstava sa severa Banata dobija mogućnost besplatnog uzorkovanja i kontrole kvaliteta zemljišta, kao važne mere za dalju punu primenu agrotehnike i očuvanje jednog od najvažnijih severnobanatskih resursa.

Ugovor koji je kikindska Poljoprivredna stručna služba potpisala sa Pokrajinskim sekretarijatom za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo odnosi se na kontrolu kvaliteta državnog zemljišta koje je pod zakupom. Za analizu i adekvatnu preporuku dovoljno je dostaviti tačne podatke o katastarskoj opštini i broju parcele.

"Kod Pokrajinskog sekretarijata imamo prostora za 430 uzoraka. Posao je nešto složeniji i zbog lociranja parcela GPS uređajima i posebnog načina izveštavanja. Vrednost ugovora je oko 850 hiljada dinara", izjavio je Mladen Đuran, direktor PŠ Kikinda.

Sa izdvojenih 600 hiljada dinara, kikindske Gradske vlasti finansiraju uzorkovanje i kontrolu kvaliteta poljoprivrednog zemljišta za 300 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava:

"Zaintersovani poljoprivrednici moga da se prijave i u seoskim mesnim zajednicama, a od podataka potreban je katastarski broj, kao i broj registrovanog poljoprivrednog gazdinstva. Na teritoiji grada, poljoprivrednicima je na raspolaganju PŠ. Maksimalizovali smo na pet uzoraka po jednom korisniku, kako bi svi zainteresovani imali priliku da tu mogućnost i iskoriste", veli Imre Kabok, član Gradskog veća Kikinda.

Loša iskustva sa prethodnim ugovorom, sklopljenim sa jednom beogradskom agencijom, izazvala su i nezadovoljstvo kikindskih paora. Iako je taj ugovor u međuvremenu raskinut, posao kontrole kvaliteta poljoprivrednog zemljišta nije urađen kako je planirano, pa su svi na gubitku:

"Svega je 270 uzoraka urađeno i to sa zakašnjenjem, a planirano je oko hiljadu uzoraka. Izvođač radova je tražio produženje roka, ali nismo dali saglasnost na taj zahtev. Što je urađeno, to je i isplaćeno, nije plaćeno više u odnosu na obim obavljenog posla"kaže Kabok.

Da je neophodna kontrola kvaliteta poljoprivrednog zemljišta, jednog od najvažnijih severnobanatskih resursa, pokazuju i višegodišnji rezultati analiza PŠ i evidentni negativni trendovi:

Uz podatke o katastarskoj opštini i broju parcele, poljoprivrednici inače mogu dobiti informacije o kvalitetu zemljišta i adekvatne preporuke a redovna cena te usluge je hiljadu i 650 dinara.