- TRŽIŠTE - /21.09.2018./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 16.00 din/kg , pšenica 19.00 din/kg , soja 35.80 din/kg ; /21.09.2018./ Berza u Čikagu: kukuruz 14.15 din/kg , pšenica 19.28 din/kg , soja 31.32 din/kg ; /21.09.2018./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 12.41 din/kg , pšenica 17.90 din/kg , soja 27.51 din/kg ; /21.09.2018./ Berza u Parizu: kukuruz 20.92 din/kg , pšenica 23.85 din/kg , soja - ;

Perom i kamerom po Sremu

 

VINOGRADI „ZATEGNUTI”, VOĆNJACI PROCVETALI, PŠENICA KAO U BAJCI

Ruma/Sremska Mitrovica/Grabovo, 11. april 2018.

Poljoprivrednici sa oboda Fruške gore uveliko se pripremaju za setvene radove u kojima će kukuruz biti i najveća setva. Na ovom području gotovo da i nema neobrađenih njiva, a polja sa pšenicom izgledaju kao iz bajke.

Pšenica kao iz bajke

Čak i one parcele koje su u februaru bile žućkaste sada su tamno zelene, a domaćini koji računaju na visoke prinose obavljaju zaštitu od širokolisnatog korova. Nedaleko od Rume naša kamera je zabeležila zaštitare iz kompanije „Uljarice Bačka” gde „umivaju” njivu veću od stotinu hektara da bi smanjili širenje korova.

Ipak, najveći posao ovog proleća je u selu Grabovu (opština Beočin), gde Vinarija Kovačević priprema teren za vinograd na više od 80 hektara, što će uz zasad od još toliko hektara potpuno promeniti sliku sela. Zemljište za vinograde vinarija je dobila po modelu mirovanja državnog zemljišta.  

Tereni za vinograd Vinarije „Kovačević”

Većina parcela su obrasle šipražjem. Grabovo je fruškogorsko selo koje tokom celog leta ima nepresušne izvore, pa se akumulacijom ova voda može koristiti za plantaže loze.

Sremci su, inače, svoje vionograde „zategli”, što se može videti na fotografiji iz Iriga i tvrde da očekuju dobar rod, jer nije bilo smrzavanja.

Selo Sviloš uskoro će dobiti neobičnog prvenca – „pčelinjak koji leči”. Naš poznati novinar dipl. ing. Jeremija Trifunović na svom imanju u ovom selu podiže objekat za api turizam. U potpuno novom drvenom objektu posetioci će moći da sa pčelama dele kiseonik iz košnica i da odmaraju ležeći na košnicama, iz kojih se čuje zujanje pčela i oslobađa energija. Kod ovog pčelara posetioci će imati priliku da kupe potpuno prirodan med sa raznim dodacima. Trenutno je u toku postupak spajanje meda i kozjeg sira sa obližnje farme Sime Kovačevića iz Suseka.