- TRŽIŠTE - /18.07.2018./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 16.00 din/kg , pšenica 16.50 din/kg , soja 39.50 din/kg ; /18.07.2018./ Berza u Čikagu: kukuruz 13.85 din/kg , pšenica 18.41 din/kg , soja 31.37 din/kg ; /18.07.2018./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 12.65 din/kg , pšenica 17.59 din/kg , soja 29.11 din/kg ; /18.07.2018./ Berza u Parizu: kukuruz 20.22 din/kg , pšenica 21.96 din/kg , soja - ;

POČINJE IZGRADNJA SISTEMA ZA NAVODNJAVANJE U VOJVODINI

 

Beograd, 10. avgust 2017.

Izvor: Politika

Narednih dana počeće radovi na izgradnji četiri sistema za navodnjavanje u Vojvodini iz kredita UAE, kojim će biti pokriveno više od 20.000 hektara poljoprivrednog zemljišta u pokrajini, što će omogućiti sigurnu i bezbednu proizvodnju, izjavila je v.d. direktora Republičke direkcije za vode Nataša Milić.

Ona je na RTS rekla će radovi u Vojvodini trajati od sedam do 12 meseci.

Najavila je i da će od kredita iz UAE, takvi sistemi za navodnjavanje biti izgrađeni u centralnoj Srbiji, a to će sve, kaže, omogućiti navodnjavanje od 10 do 15 odsto zemljišta u Srbiji.

Izgradnja sistema za navodnjavanje u Srbiji, kojih će u Vojvodini biti 11, finansiraju se kreditom od oko 100 miliona dolara koji je od UAE Srbija uzela pre dve i po godine po kamatnoj stopi od jedan odsto na godišnjem nivou.

„Pored Vojvodine, kao glavne poljoprivredne regije, radićemo sisteme za navodnjavanje i u centralnoj Srbiji. U prvoj fazi iz kredita Fonda Abu Dabi biće uključena tri projekta i to su Mačva, Čačak i Pančevački rit. Oni će omogućiti i unaprediti povrstarsku i voćarsku proizvodnju koje u centralnoj Srbiji imaju primat”, kaže Milić.

Milić kaže da je cilj je da postignemo što veći procent navodnjavanja, te da je u prvoj fazi razvoja sistema za navodnjavanje povučena jedna trećina ukupnih sredstava.

„Maksimalno smo intenzivirali aktivnosti na izradi projekte dokumentacije koja će nam u narednom periodu omogućiti da za nove sisteme pripremimo dobijanje građevinske dozvole i povalčenje novih sredstava iz Fonda Abu Dabija kako bismo dostigli tih 10 do 15 odsto površina koje se navodnjavaj sistemima za navodnjavanje.

Upitana da li će poljoprivrednicima biti lako da vodu od sistema dovedu do svojih njiva, Milić objašnjava da prva faza podrazumeva dovođenje vode do kompleksa koji će se navodnjavati.

U prvoj fazi izgradnje sistema za navodnjavanje koristi se trećina sredstava i kredita koje su odobrili UAE, ali su aktivnosti na izradi nove projektne dokumentacije odmakle, kaže Milić i dodaje da očekuje da sledeće godine bude povučena nova tranša kredita.

Pošto uglavnom velike kompanije mogu da priušte sebi velike sisteme, Milić kaze da će u narednom periodu zakonodavne aktivnosti omogućiti da navodnjavanje bude dostupno i malim proizvođačima.

Navodi da je ukrupnjavanje parcela važan faktor da bi se postigli maksimalni rezultati i napominje da su povrtarske i voćarske kulture najisplativije za navodnjavanje. (Tanjug)