- TRŽIŠTE - /21.09.2018./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 16.00 din/kg , pšenica 19.00 din/kg , soja 35.80 din/kg ; /21.09.2018./ Berza u Čikagu: kukuruz 14.15 din/kg , pšenica 19.28 din/kg , soja 31.32 din/kg ; /21.09.2018./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 12.41 din/kg , pšenica 17.90 din/kg , soja 27.51 din/kg ; /21.09.2018./ Berza u Parizu: kukuruz 20.92 din/kg , pšenica 23.85 din/kg , soja - ;

POD PLASTENICIMA U VOJVODINI NOVIH 250.000 KVADRATA

 

Novi Sad, 9. novembar 2017.

Izvor: Dnevnik.rs

  • Poljoprivrednici, njih 43 među kojima najviÅ”e mladi i žene, koji se bave plasteničkom proizvodnjom, pre dva dana su u SkupÅ”tini Vojvodine dobili ugovore za novac kojim treba da  unaprede dosadaÅ”nji biznis.

Na konkursu vrednom malo viÅ”e od 25 miliona dinara,oko 17 miliona je obezbedio Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoporivredu i Å”umarstvo za sufinasiranje kupovine konstrukcije i opreme  za biljnu proizvodnju u zatvorenom.

– Ove godine podignuto je 250.000 kvadrata novih plastenika  – kazao je pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoporivredu Milovan Petković, rekavÅ”i da će sekretarijat i dogodine nastaviti sa podsticajima objavljivanjem konkursa radi uvećavanja poljoprivredne proizvodnje. – Bliži se kraj godine pa se zavrÅ”avaju i konkursi, ali ćemo u 2018.  nastaviti s ovim poslom, trudeći se da konkurse unapredimo, premda smo i s ovogodiÅ”njim podsticajima učinili veliki iskorak u odnosnu na lanjsku godinu, ali i na godine unazad – kazao je Petković dodajući da pokrajinsku administraciju raduje veliki odziv poljprivrednika, Å”to je znak da se zajednički ostvaruje veliki posao.

Dragan Ergarac iz Kule dobio je  50.000 dinara za postavljanje cevi i folija za zagrevanje zemlje u plasteniku gde gaje paradajz.To mu neće biti dovoljno, jer ima plastenik od 9.000 kvadratnih metara povrÅ”ene ali je  kaže zadovoljan. - Od  2010. godine se bavim plasteničkom proizvodnjom  paradajza a od 2012. godine učestvujem na ovakvim konkursima. Svake godine konkuriÅ”em i uvek dobijem novac. Po obrazovanju sam profesor fizičke kulture, ali poÅ”to nemam posao u struci, gajim paradajz, godiÅ”nje 200 tona prodam domaćem tržiÅ”tu i prezadovoljan  sam - kaže Dragan Ergarac.

Čila Sabo iz Zrenjanina diplomirana ekonomiskinja bavi se cvećarstvom i na 2.000 kvadratnih metara gaji feliciju i kale. - S tatom sam počela da radim, ali sam registrovala proizvodnju na moje ime i dobila sam 200.000 dinara. Zadovoljna sam kako se cveće prodaje jer na tržiÅ”tu malo ko se bavi gajenjem kala i felicije, pa sve prodam ovde.

Stevan Mirković iz Čelareva ima tri i po hektara pod plastenicima gde gaji papriku baburu,ali se bavi i proizvodnjom lubenica na otvorenom prostoru gde ih seje na stotinu hektara i sve proda u “Univer”.  – Svake Å”este godine se mora menjati folija zbog roka trajanja, pa sam konkurisao za novac da bi plastenik pokrio novom folijom. Papriku sam ove godine po prvi put u junu prodao u Rusiju za 1,2 evra, jer je njima potrebna samo tada, poÅ”to posle i kod njih dospeva. Mirkoviću u poslu pomaže sin master agroekonomista i joÅ” 20 zaposlenih radnika.

Da vidi kako to ide

Među prisutnima na dodeli podsticaja  bio je i Jovan Vladisavljević iz Kuzmina. On nije konkurisao ali je doÅ”ao s prijateljima koji su dobili novac, da vidi kako izgleda dodela podsticaja.

- Bavim se proizvodnjom duvana na 24 hektara pa sam doÅ”ao da osetim atmosferu. Do sada nisam konkurisao ali bih vrlo rado to učinio u narednim konkursima – kazao je Vladisavljević.