- TRŽIŠTE - /20.02.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 15.50 din/kg , pšenica 19.40 din/kg , soja 39.50 din/kg ; /20.02.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 16.22 din/kg , pšenica 22.41 din/kg , soja 35.72 din/kg ; /20.02.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 15.71 din/kg , pšenica 17.92 din/kg , soja 33.80 din/kg ; /20.02.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.81 din/kg , pšenica 23.04 din/kg , soja - ;

PODRŠKA POKRAJINE VOJVOĐANSKIM VINARIMA DRAGOCENA

 

Novi Sad, 14. jun 2019.

Izvor: Dnevnik.rs     

  • Na jučerašnjoj konferenciji za medije povodom usvojenog Elaborata o proizvodnji vina s geografskim poreklom „Sremski rejon“/ Srem, istaknut je značaj završetka procedure zaštite geografskog porekla vina iz sremskog vinogradarskog rejona.

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković, se obratio na samom početku, s obzirom da je Sekretarijat prepoznao važnost ovog dokumenta i same procedure, te pružio podršku.

Elaborat je izradilo Udruženje proizvođača grožđa i vina sa oznakom geografskog porekla „Srem – Fruška gora“, s ciljem da zaštiti geografsko poreklo vina ovog podneblja. Tim povodom prisutnima se obratio predsednik Udruženja, Gordan Bašić, sa saradnicima iz Udruženja. Ovaj dokument je objavljen na zvaničnoj internet stranici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Udruženje broji 38 članova, dok je u samom dokumentu predstavljeno 34 vinarije, odnosno 147 etiketa, koji će od naredne berbe moći da poneusu oznaku geografskog porekla. Naredne semice, očekuje se pristupanje još šest vinarija.

Dobijanje oznake geografskog porekla ima izuzetan značaj na same članice, učesnike ovog opsežnog poduhvata, to je administrativna potrvda kvaliteta i zaslužuju da ponesu ime podneblja kom pripadaju. Ovo je potvrda da te vinarije svojim kapacitetima, sortama i kvalitetom vina, zaslužuju da država stane iza njih, kako bi postale prepoznatljive u širem vinskom svetu, rekao je Đoković.

On je dodao da Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam već dve godine za redom, uz Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, pomaže vojvođanske vinare da podignu kapacitete u proizvodnji, degustaciji, kao i njihove smeštajne kapacitete.

Uz entuzijazam i podršku vojvođanskih vinara, za kratko vreme smo uspeli da unapredimo kapacitet vinske privrede. Postali smo prepoznatljiva vinska regija, sa međunarodnim autoritetom, što potvrđuju zlatni i srebrni dekanteri na inostranim takmičenjima. Ambicija nam je da se dođe i do klasterske proizvodnje vinskih proizvoda, što potvrđuje i najava proizvodnje klasterskog penušavca od strane svih članica Udruženja Srem – Fruška gora, a uz pomoć opreme koju obezbeđuje Sekretarijat. Na ovaj način će članice zajedno da proizvode i pakuju ovaj novi prestižan proizvod, dodao je Đoković.

Organizatori ističu da su na ovaj način uspeli da dokažu uzročno-posledičnu vezu između specifičnosti geografskog podneblja, tradicije znanja i kvaliteta grožđa i vina koje od njega nastaje. Usvajanje Eleborata je veliko priznanje vinarima iz Srema, a veliki je pomak i za same konzumente, koji mogu imati poverenje u ova vina, što zasigurno jeste korak dalje u predstavljanju i promociji sremskog vinskog rejona, koji je ujedno i sve poznatija turistička destinacija.

Udruženje „Srem – Fruška gora“ se ove godine odvažilo da načini još jedan korak i izradi Elaborat za apelaciju ,,Fruškogorsko vinogorje” /“Fruška gora“.

Današnja konferencija je simbolično održana na dan otvaranja 16. po redu Međunarodnog festivala vina Interfest, na kom učestvuje preko stotinu vinarija koje izlažu svoje proizvode na novosadskom Trgu slobode do subote, 15. juna 2019. godine.