PODSTICAJI PO HEKTARU – TREĆINA AGRARNOG BUDŽETA

 

Beograd, 13. juli 2011.

Ukupan iznos za ovogodišnje subvencije po hektaru iz Agrarnog budžeta biće 8,6 milijardi dinara - izjavio je direktor Uprave za agrarna plaćanja Dejan Serdar.

U Državnom trezoru za plaćanja, kako saznaje „AgroServis”, su nalozi za isplatu poljoprivrednih subvencija – 14.000 po hektaru, u ukupnom iznosu preko tri milijarde dinara, što praktično znači da Ministarstvo poljoprivrede u ovom času izmiruje obavezu za gazdinstva koja obrađuju oko 220.000 hektara.

Ovom isplatom počelo je, zapravo, trošenje u dva dela najveće stavke Agrarnog budžeta od 13 milijardi dinara, što je bio i prvi zahtev nedavnog protesta poljoprivrednika koji su blokirali puteve u Vojvodini.

Za sva gazdinstva koja imaju 30 hektara ova isplata biće okončana u ovoj godini, a za „višak” do 100 hektara subvencije će biti uplaćene do 31. januara iduće godine, praktično, iz novog Agrarnog budžeta.

Podsticaje do kraja godine primiće najmanje 80.000 poljoprivrednika, koji su prijavljeni u PIO fond, i oni obrađuju svega oko 900.000 hektara, što je četvrtina oranica u Srbiji.

Obzirom da je uslov za ove subvencije uplata u PIO fond, oni koji to urade do 19. avgusta stiču pravo na podsticaje. Drugi rok za predaju dokumentacije po ovoj Uredbi je od 1. do 30. septembra.