- TRŽIŠTE - /24.01.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 15.60 din/kg , pšenica 19.40 din/kg , soja 38.30 din/kg ; /24.01.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 16.49 din/kg , pšenica 22.69 din/kg , soja 35.55 din/kg ; /24.01.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 15.90 din/kg , pšenica 18.14 din/kg , soja 33.35 din/kg ; /24.01.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 20.28 din/kg , pšenica 23.07 din/kg , soja - ;

Pogled u polje

 

IPAK DOBRA GODINA ZA KUKURUZ

Novi Sad, 16. avgust 2019.

O kukuruzu, zavisno od regiona, ─Źuju se razli─Źite ocene i procene. Ima kukuruznih polja gde je ova biljka jo┼í u punoj fazi vo┼ítane zrelosti. Na manjim povr┼íinama kukuruz je po─Źeo da ┼żuti, a klipovi su oboreni na dole, ┼íto ne zna─Źi da je ovakva biljka zavr┼íila zrenje.

U okolini Vr┼íca, javljaju stru─Źnjaci, kukuruz i soja izgledaju odli─Źno, sli─Źno je i u srednoj Ba─Źkoj, ali kao i u okolini Zrenjanina pojavile su se grinje na rubnim delovima. Za┼ítita u ovom ─Źasu nije mogu─ça.

Dr Dragana Latkovi─ç, direktor Departmana za ratarstvo i povrtarstvo Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, je proteklih dana sa saradnicima obi┼íla vi┼íe regiona i, kako ka┼że  za list „Gazdinstvo”, ova godina za sada se pokazala kao dobra za kukuruz.

-        I malo ki┼íe, oko 10. avgusta, dobro je do┼ílakukuruzu, o ─Źijem izgledu i prognozama prinosa se ne mo┼że ba┼í tako uop┼íteno govoriti. Razloga za to ima vi┼íe, ali je presudna bila primenjena agrotehnika, kvalitet zemlji┼íta i predusev. Tamo gde je sve obavljeno na vreme i kvalitetno, kukuruz izgleda solidno. Videli smo da je kukuruzno polje slabije gde je prethodne godine bila ┼íe─çerna repa – ka┼że dr Latkovi─ç.

Ona navodi i dileme u izboru semena koje neprestano prati ratare.

-        Na plodnom zemlji┼ítu,koja imaju kapacitet za vodu,biljke su jo┼í zelene, dok na vi┼íim terenima i sa peskom su ┼żuti i podgoreli. Ratari uva┼żavaju preporuke struke i zbog kvaliteta zemlji┼íta i padavina sve ve─çu sigurnost nalazeu gajenju hibrida sa ranijom zrelosti – grupe 400 i 500, ali nije isklju─Źena ni grupa 600 – ka┼że dr Dragana Latkovi─ç.

Prof. dr Dragana Latkovi─ç

Dobra godina za kukuruz nije do┼íla sama od sebe, nego su poljoprivrednici po┼ítovali agrotehniku, pre svega obradu i ─Ĺubrenje, kao i plodored.

-        Ne treba zaboraviti da smo u nekim krajevima imali nepogoda – led i jak vetar, a bilo je i slu─Źajeva da su padavine u pojedinim predelima zakasnile uprkospotrebebiljaka. Ali, ono ┼íto je mogao da uradi svaki doma─çin mislim da je solidno ura─Ĺeno i da imamo solidnu godinu za kukuruz – smatra dr Latkovi─ç.

Na severu Vojvodine, u okoliniSubotice,tokom vru─çina,kukuruz se dobro dr┼żao, ali kada je temperatura dostigla 42°C nije izdr┼żao: po┼żuteo je i klip se okrenuo prema korenu.