- TRŽIŠTE - /21.07.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 18.40 din/kg , pšenica 18.40 din/kg , soja 43.50 din/kg ; /21.07.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 12.94 din/kg , pšenica 19.76 din/kg , soja 33.57 din/kg ; /21.07.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 12.08 din/kg , pšenica 15.79 din/kg , soja 31.73 din/kg ; /21.07.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 20.25 din/kg , pšenica 21.52 din/kg , soja - ;

Pogled u polje

 

IPAK DOBRA GODINA ZA KUKURUZ

Novi Sad, 16. avgust 2019.

O kukuruzu, zavisno od regiona, čuju se različite ocene i procene. Ima kukuruznih polja gde je ova biljka još u punoj fazi voštane zrelosti. Na manjim površinama kukuruz je počeo da žuti, a klipovi su oboreni na dole, što ne znači da je ovakva biljka završila zrenje.

U okolini Vršca, javljaju stručnjaci, kukuruz i soja izgledaju odlično, slično je i u srednoj Bačkoj, ali kao i u okolini Zrenjanina pojavile su se grinje na rubnim delovima. Zaštita u ovom času nije moguća.

Dr Dragana Latković, direktor Departmana za ratarstvo i povrtarstvo Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, je proteklih dana sa saradnicima obišla više regiona i, kako kaže  za list „Gazdinstvo”, ova godina za sada se pokazala kao dobra za kukuruz.

-        I malo kiše, oko 10. avgusta, dobro je došlakukuruzu, o čijem izgledu i prognozama prinosa se ne može baš tako uopšteno govoriti. Razloga za to ima više, ali je presudna bila primenjena agrotehnika, kvalitet zemljišta i predusev. Tamo gde je sve obavljeno na vreme i kvalitetno, kukuruz izgleda solidno. Videli smo da je kukuruzno polje slabije gde je prethodne godine bila šećerna repa – kaže dr Latković.

Ona navodi i dileme u izboru semena koje neprestano prati ratare.

-        Na plodnom zemljištu,koja imaju kapacitet za vodu,biljke su još zelene, dok na višim terenima i sa peskom su žuti i podgoreli. Ratari uvažavaju preporuke struke i zbog kvaliteta zemljišta i padavina sve veću sigurnost nalazeu gajenju hibrida sa ranijom zrelosti – grupe 400 i 500, ali nije isključena ni grupa 600 – kaže dr Dragana Latković.

Prof. dr Dragana Latković

Dobra godina za kukuruz nije došla sama od sebe, nego su poljoprivrednici poštovali agrotehniku, pre svega obradu i đubrenje, kao i plodored.

-        Ne treba zaboraviti da smo u nekim krajevima imali nepogoda – led i jak vetar, a bilo je i slučajeva da su padavine u pojedinim predelima zakasnile uprkospotrebebiljaka. Ali, ono što je mogao da uradi svaki domaćin mislim da je solidno urađeno i da imamo solidnu godinu za kukuruz – smatra dr Latković.

Na severu Vojvodine, u okoliniSubotice,tokom vrućina,kukuruz se dobro držao, ali kada je temperatura dostigla 42°C nije izdržao: požuteo je i klip se okrenuo prema korenu.