- TRŽIŠTE - /10.03.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 15.20 din/kg , pšenica 19.40 din/kg , soja 39.55 din/kg ; /10.03.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 15.49 din/kg , pšenica 20.04 din/kg , soja 33.21 din/kg ; /10.03.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 14.88 din/kg , pšenica 15.93 din/kg , soja 31.44 din/kg ; /10.03.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.55 din/kg , pšenica 20.94 din/kg , soja - ;

POJAČANE MERE KOD NEGOTINA ZBOG SVINJSKE KUGE U RUMUNIJI

 

Negotin, 18. septembar 2019.

Izvor: Večernje novosti

  • Članovi Štaba za vanredne situacije naložile su da se u Radujevcu sprovede niz preventivnih i operativnih mera zbog mogućnosti da se afrička kuga svinja koja se pojavila u rumunskom mestu Grda Mare proširi

- Članovi Štaba za vanredne situacije naložile su da se u Radujevcu sprovede niz preventivnih i operativnih mera zbog mogućnosti da se afrička kuga svinja koja se pojavila u rumunskom mestu Grda Mare proširi.

Radujevac je proglašen za ugroženo područje budući da se afrička kuga svinja pojavila u blizini granice Rumunije i Srbije. Zato je naloženo da se odmah obiđu svih 500 evidentiranih domaćinstava u Radujevcu, a svinje obeleže i vakcinišu. Na terenu su i ekipe Veterinarske stanice “Animan duo vet” iz Negotina koje će vakcinisati životinje.

Članovi Štaba za vanredne situacije naložile su da se u tom selu izvrši dezinfekcija prostorija u kojima se čuvaju svinje, kao i da se pojačaju biosigurnosne mere, koje se odnose na zabranu hranjenja svinja pomijama, pojačanu higijena, zabranu ulaska u prostorije i objekte gde su smeštene svinje.

- Izvršena je provera spremnosti Javnog komunalnog preduzeća „Badnjevo“, mehanizacije i ljudstva kao i mesta za zakopavanje eventualno uginulih i eutaniziranih svinja. Naloženo je i da se pojačaju mere nadzora nadležnih inspekcijskih službi na zabrani dovoženja i prometa svinja i svinjskih mesnih prerađevina za vreme trajanja prestojećeg Velikogspojinskog vašara na teritoriji opštine Negotin - navodi se u zaključcima Štaba za vanredne situacije opštine Negotin.

Nakon što u Radujevcu sve predviđene mere budu sprovedene nadležni će obići i druga sela u pograničnom delu sa Rumunijom.