- TRŽIŠTE - /10.03.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 15.20 din/kg , pšenica 19.40 din/kg , soja 39.55 din/kg ; /10.03.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 15.49 din/kg , pšenica 20.04 din/kg , soja 33.21 din/kg ; /10.03.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 14.88 din/kg , pšenica 15.93 din/kg , soja 31.44 din/kg ; /10.03.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.55 din/kg , pšenica 20.94 din/kg , soja - ;

POKRAJINA SUFINANSIRA NABAVKU PROTIVGRADNIH RAKETA

 

Novi Sad, 13. april 2018. 

Izvor: RTV

  • Sezona protivgradne zaštite počinje 15. aprila i traje do 15 oktobra.

U cilju zaštite useva i višegodišnjih zasada od elementarnih nepogoda, kao što je grad, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu u saradnji sa lokalnim samopravama sufinansira nabavku protivgradnih raketa.Za ovu godinu izdvojena su sredstva za te namene u iznosu do 20 miliona dinara.

Predsednik opštine Sremski Karlovci Nenad Milenković kaže da je dobro što je resorni sekretarijat za poljoprivredu uvrstio ovu meru u svoju agrarnu politiku, što su predviđena finansijska sredstva za ove namene i da će njihova lokalna samouprava svakako aplicirati na konkurs Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu za dodelu sredstava za povećanje efikasnosti protivgradne zaštite u Vojvodini.

  • Ako imamo jednu takvu inicijativu gde Pokrajinski sekretarijat ukazuje na način kako može vinova loza da bude zaštićena i da ne bude tretirana time da će vinogradar da gleda u nebo i da se moli da ne dođe do nekih ozbiljnih vremenskih nepogoda, mi moramo da iskoristimo taj resurs koji je Pokrajinski sekretarijat pokrenuo - rekao je Nenad Milenković.

Poljoprivrednici kažu da su zadovoljni radom protivgradnih stanica na njihovoj teritoriji.

-Sremski Karlovci su zaštićeni, jer imamo tri ili četiri protivgradne stanice i mogu reći da su nas u poslednjih desetak godina par puta spasili, jer su odreagovali na vreme i podržavam tu akciju što će sada, 15. aprila, da se sprovodi. Samo je pitanje da se dobije više raketa, jer ne znamo nikad kakva će godina biti – kaže Petar Bajilo iz Sremskih Karlovaca.

Poljoprivrednici zahvaljujući Ministarstvu poljoprivrede imaju priliku da osiguraju useve i zasade po povoljnim uslovima. Ministarstvo poljoprivrede Uredbom o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju opredelilo je sredstva u iznosu od 150 miliona dinara za mere upravljanja rizicima od elementarnih nepogoda. Takođe, Ministarstvo poljoprivrede subvencioniše premiju osiguranja useva i višegodišnjih zasada u iznosu od 40 procenata. Koliko poljoprivrednici koriste ove pogodnosti?

-Ja bih prvi da koristim i uvek sam javno pozivao osiguravajuće kuće da nam koliko-toliko prilagode svoje ponude i uvek ćemo rado to da koristimo, jer su subvencije Pokrajine i Republike izdašne i šteta ih je ne koristiti, jer ako imamo osigurane useve i zasade, kao u našem slučaju, možemo biti sigurniji i onda možemo dugoročno da planiramo svoju proizvodnju – rekao je Dražen Đurđić iz Sremskih Karlovaca.

Inače, prema dostupnim podacima, u Srbiji se osigurava tek nešto više od 10 posto obradivih površina, dok je evropski prosek čak 80 procenata.