- TRŽIŠTE - /18.07.2018./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 16.00 din/kg , pšenica 16.50 din/kg , soja 39.50 din/kg ; /18.07.2018./ Berza u Čikagu: kukuruz 13.85 din/kg , pšenica 18.41 din/kg , soja 31.37 din/kg ; /18.07.2018./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 12.65 din/kg , pšenica 17.59 din/kg , soja 29.11 din/kg ; /18.07.2018./ Berza u Parizu: kukuruz 20.22 din/kg , pšenica 21.96 din/kg , soja - ;

POKRAJINSKI SEKRETAR VUK RADOJEVIĆ I MINISTAR BRANISLAV NEDIMOVIĆ ZAPOČELI PREGOVORE SA MALINARAIMA VOJVODINE

 

Novi Sad, 26. jul 2017.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu vodoprivredu i šumarstvo, Vuk Radojević i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović,  sastali su se danas sa predstvanicima udruženja „Bačkopoljski malinari“, „Malina Ratkovi“ i predstavnicima lokalne samouprave opštine Odžaci, gde su razgovarli o stanju i perspektivi razvoja malinarstva u Vojvodini kao i aktuelnim pitanjima ovogodišnje proizvodnje.

Prilikom radnog sastanka održanog u Pokrajinskoj vladi, Nedimović i Radojević su se složili da će putem zajedničkih mehanizama u kooperaciji na republičkom i pokrajinskom nivou iskoristiti sve raspoložive resurse kako bi pomogli jačanju    uzgoja maline i olakšali distribuciju vojvođanskim malinaraima.

Predstavnici malinara tokom sastanka, pored postojanja loše medijske propagande u vezi sa vojvođanskom malinom , kao problem navode nedostatak saradnje sa vlasnicima gigantskih hladnjača koji su ranijih godina imali.

Pokrajinski sekretar Vuk Radojević, napomenuo je da je namera da se u narednom periodu zajednički razvije strategija razvoja malinarstva evidentna, te da u prilog tome govore i mere pokrajinskog sekreterijata u ovoj godini.

„Pokrajinski sekretarijat uveo je mere bespovratnih sredstava za nabavku protivgradne mreže za zaštitu od grada, gde smo prepoznali jagodičasto i bobičasto voće, što moram da napomenem nije bio slučaj do ove godine“, rekao je Radojević i napomenuo da je značajno povećan i iznos za opremanje hladnjača u odnosu na prošlu godinu, kada je iznosio 35 milona dinara a sada iznosi 145 miliona dinara.

Ministar Nedomivoć, izrazio je razumevanje  za specifičnosti problematike proizvodnje maline u Vojvodini u odnosu na proizvodnju u centralnoj Srbiji, i naglasio da postoji svest o kvalitetu maline koja se na teritoriji Vojvodine prizvodi po savremenim i kako je rekao „školskim“ standardima.

Radojević je osvrćući se na rezultate današnjeg sastanka rekao da se prva konstruktivna rešenja za trenutnu situaciju vojvođanskih malinara ogledaju u objedinjavanju proizvođača u zadruge ili asocijacije, čime bi imali mogućnost da iz budžetskih sredstva zajednički povuku veće iznose sredstava za izgradnju i opremanje hladnjača.

On je zaključio  da će u narednom periodu zajednički, sa referentnim predstavnicima malinara u Vojvodini, koji su i danas prisustvovali sastanku, uskladiti mere i podržati ih i da je cena svakako nešto što je u ovom slučaju od ogromnog značaja. Shodno tome se očekuje da se cena maline u narednom periodu poveća a  sve činnjenice na tržištu idu u prilog tome.