Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu

 

BESPOVRATAN NOVAC ZA STO─îARSTVO, UDRU┼ŻENJA, LOVSTVO...

Novi Sad, 1. decembar 2011.

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, ┼íumarstvo i vodoprivredu objavio je danas vi┼íe konkursa za raspodelu bespovratnih sredstava. Dva konkursa se odnose na usavr┼íavanje aktivnog poljoprivrednog stanovni┼ítva i za adaptaciju i rekonstrukciju sala┼ía, za vinski turizam, kao i za ure─Ĺenje vinskih podruma.

Prvi konkurs o edukaciji otvoren je do 8. decembra i korisnicima ─çe biti data bespovratna sredstva u iznosu od ┼íest miliona dinara, dok je drugi konkurs otvoren do 12. decembra i korisnicima ─çe biti raspore─Ĺeno 69.000.000 dinara.

Ove godine po prvi put Sekratarijat za poljoprivredu izdvaja novac za o─Źuvanje genetskih resursa u sto─Źarstvu, pa ─çe odgajiva─Źi podolskog gove─Źeta i bu┼íe podeliti oko dva miliona dinara, vlasnici starih rasa ovaca – vitoroge ┼żuje i ─Źokanske cigaje 1,6 miliona dinara, dok je za uzgoj 245 komada mangulice izdvojeno 490.000 dinara. Oko dva miliona dinara su izdvojena i za organizaciju regionalnih sto─Źarskih smotri.

Za uspe┼íno sprovo─Ĺenje mera iz takozvanog odgajiva─Źkog programa u sto─Źarstvu izdvojeno je 53.110.000 dinara.

Lokalne samouprave u Vojvodini imaju i priliku da konkuri┼íu za dobijanje novca za izgradnju i rekonstrukciju pijaca i va┼íari┼íta za ─Źega je izdvojeno 28.400.000 dinara, a za opravke i adaptaciju vatrogasnih domova 20.000.000 dinara.

Lova─Źke organizacije, odnosno korisnici lovi┼íta, pozvani su na konkurs za razvoj lovi┼íta u Vojvodini i za taj posao namenjeno je 15.000.000 dinara.

Svi konkursi se zavr┼íavaju 8. ili 12. decembra, ┼íto je kratak rok, pogotovo za one u─Źesnike kojima je potrebna potvrda o izmirenoj obavezi ili uverenje iz APR-a.

Prema saznanju „AgroServisa”, Sekretarijat za poljoprivredu, ┼íumarstvo i vodoprivredu ceo program ruralnog razvoja, u koji su uklju─Źeni i pomenuti konkursi, stavio je u proceduru pre dva meseca, ali bez saglasnosti Ministarstva poljoprivrede Vlada Vojvodine nije mogla doneti odluku o konkursima, a ┼íto je u─Źinjeno 30. novembra ove godine. Ubrzani postupak prijavljivanja i sklapanja ugovora neophodan je i zbog toga ┼íto se tro┼íenje (raspodela bud┼żetskih stavki) zaklju─Źuje ve─ç polovinom decembra.

Me─Ĺutim, pojedini sadr┼żaji iz konkursa bi─çe realizovani prema prilivu sredstava u vojvo─Ĺansku kasu, ┼íto je i objavljeno.

Svi konkursi se mogu preuzeti na sajtu Sekretarijata za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu: www.psp.vojvodina.gov.rs.