- TRŽIŠTE - /21.09.2018./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 16.00 din/kg , pšenica 19.00 din/kg , soja 35.80 din/kg ; /21.09.2018./ Berza u Čikagu: kukuruz 14.15 din/kg , pšenica 19.28 din/kg , soja 31.32 din/kg ; /21.09.2018./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 12.41 din/kg , pšenica 17.90 din/kg , soja 27.51 din/kg ; /21.09.2018./ Berza u Parizu: kukuruz 20.92 din/kg , pšenica 23.85 din/kg , soja - ;

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo

 

IZ BUDŽETA APV NIKAD VIŠE ZA STOČARSTVO
Novi Sad, 8. jun 2017.

Od 5. do 10. juna u Herceg Novom, Crna Gora, u organizaciji Departmana za stočarstvo Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu i Instituta za stočarstvo Univerziteta u Beogradu, održavaju se dva značajna stočarska skupa - Međunarodni simpozijum o stočarstvu 2017. i Seminar odgajivačkih organizacija AP Vojvodine.

Otvarajući ove dve značajne naučno stručne manifestacije, pokrajinski sekretar za poljoprivredu Vuk Radojević osvrnuo se na set mera Pokrajinske vlade koje se odnose na stočarstvo.

"Gotovo nikad više novca nije bilo izdvojeno za stočarstvo nego što je to opredelila pokrajinska administracija. Upola više sredstava je namenjeno za selekcijske namene, isto toliko za opremanje stočarskih farmi, a rebalansom budžeta biće još i više. Posebno ćemo raditi na potenciranju kvaliteta mesa što će se postići uvođenjem plaćanja na liniji klanja", istakao je Radojević.

Sufinansira se takođe prerada mleka, pčelarski sektor kao i lovstvo na području Pokrajine.

Kako je Radojević najavio, rad naučno istraživačkih institucija finansiraće se sa 20 miliona dinara koji ce biti namenjeni nabavci opreme i mehanizacije za dalje unapređenje rada ovih institucija. Ova mera se uvodi po prvi put, naglasio je Radojević.

U ime Vlade Crne Gore, skupu za koji je vladalo veliko interesovanje, obratila se i Danijela Stolica, pomoćnik u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore, koja je istakla značaj ovakvih međunarodnih skupova koji imaju za cilj podsticanje razvoja ruralnog sektora.

Nedeljko Tica, dekan Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, naročito je naglasio značaj istraživačke delatnosti u oblasti genetike, dodajući da profitabilne proizvodnje nema bez informacionih tehnologija. Na ovom skupu je ukazana posebna važnosti ovog segmenta u savremenom stočarstvu.

Skupu prisustvuje 150 učesnika iz 27 zemalja, naučno istraživačkih radnika, predavača ali i primarnih proizvođača – stočara.