- TRŽIŠTE - /12.08.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 19.20 din/kg , pšenica 17.90 din/kg , soja 42.60 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 12.33 din/kg , pšenica 17.98 din/kg , soja 32.59 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 11.50 din/kg , pšenica 14.49 din/kg , soja 30.53 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.26 din/kg , pšenica 20.87 din/kg , soja - ;

POLICIJSKE PRIJAVE ZA PROTESTNU VOŽNJU TRAKTORA I ZAPREČAVANJE PUTEVA

 

Novi Bečej, 6. decembar 2011.

U opštini Novi Bečej, četiri meseca nakon protestne vožnje traktorista poljoprivrednika na putevima Vojvodine, pedesetak domaćina primilo je pozive od sudije za prekršaje, koji su posledica policijskih prijava.

S obzirom da se radi o kaznama od 15.000 dinara i verovatno gubljenju dozvola za vožnju, ove prijave uznemirile su poljoprivrednike, koji su potražili i zaštitu lokalne samouprave. O tome Milivoj Vrebalov, predsednik Opštine Novi Bečej, za „AgroServis” kaže:

- Tačno je da su naši poljoprivrednici dobili prijave. Ja sam sa njima otišao kod sudije za prekršaje i tražio da se ovaj slučaj razjasni. Reč je o ljudima koji izuzev učešća u protestu drugi prekršaj nisu napravili. Videćemo šta će se dogoditi i u drugim slučajevima – kaže Vrebalov koji je zajedno sa svojim poljoprivrednicima bio učesnik protesta.

Poljoprivrednici kažu da su iznenađeni ovakvim postupkom policije, pogotovo što su celo vreme imali sa njima saradnju.

Kada je polovinom protesta (30. maj - 4. jun) došlo do različitih pretnji pojedinim članovima iz Asocijacije poljoprivrednika i kada je postojala mogućnost da se ceo protest otme kontroli, pogotovo u Novom Sadu i okolini, formirano je koordinaciono telo. Traktoristi ispred Vlade Vojvodine za koordinatora i pregovarača su tada imenovali dr Iliju Grujića, vlasnika poljoprivrednog gazdinstva iz Neština, sa još par proizvođača.

Dr Ilija Grujić, povodom prijava policije učesnicima protesta, kaže:

- U prisustvu načelnika uprave policije u Novom Sadu i saobraćajnih inspektora u Vladi Vojvodine nam je rečeno da traktoristi, učesnici protestne vožnje, neće biti kažnjavani. Saopšteno nam je da je to stav direktora policije, gospodina Veljovića. Rečeno je da to ne važi za one traktoriste koji su svojim traktorima gurali neka vozila ili ometali kretanje policije. To smo ponovili i u Beogradu u završnom razgovoru sa ministrom Dušanom Petrovićem, koji je rekao da je to u redu, ali on nije preuzeo obavezu, niti je to u našem prisustvu preneo na saradnike da to ozvaniče u policiji. Ne znam ko je i zbog čega sada dobio prijavu. Ovo što sam rekao je istina. Ne verujem da za protestnu vožnju stižu prijave  – kaže Grujić.