- TRŽIŠTE - /12.08.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 19.20 din/kg , pšenica 17.90 din/kg , soja 42.60 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 12.33 din/kg , pšenica 17.98 din/kg , soja 32.59 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 11.50 din/kg , pšenica 14.49 din/kg , soja 30.53 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.26 din/kg , pšenica 20.87 din/kg , soja - ;

Poljoprivredni sajam

 

IZLAGAČI IZ 24 ZEMLJE

Novi Sad, 26. april 2011.

Međunarodni poljoprivredni sajam, koji će se po 78. put održati na Novosadskom sajmu od 14. do 21. maja, osim kompanijama iz Srbije,biće domaćin i mnogobrojnim izlagačima iz Evrope, Južne Amerike i Dalekog ostoka.

Direktno učešće do sada su potvrdili izlagači izAlbanije, Argentine,  Austrije, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Brazila, Crne Gore, Grčke, Indonezije, Italije, Litvanije, Holandije, Hrvatske, Mađarske, Makedonije, Nemačke, Poljske, Portugalije, Republike Srpske, Slovenije, Slovačke, Turske, Češke i Ukrajine. Posetioci Sajma imaće prilike da vide proizvode iz još desetak država koje zastupaju domaće kompanije.

Portugalija – Zemlja partner Međunarodnog poljoprivrednog sajma predstaviće najznačajnije segmente iz agrarne proizvodnje u kojoj je najzastupljenija proizvodnja povrća i hortikulturalnih proizvoda, kvalitetnih vina, voća i mleka.

Značajan je broj firmi iz Italije koje će predstaviti silose, plastenike, merne instrumente, automizere, čistače i mlinarske proizvode.

Izlagači iz Turske uglavnom donose poljoprivredne mašine, kultivatore, traktore, pumpe za navodnjavanje i plugove koji imaju izuzetno konkurentnu cenu, a iz Grčke sadni materijal i seme.

Renomirana nemačka kompanija „Big Dutchman International“ promovisaće svinjogojstvo i živinarstvo, a biće i prisutne firme koje se bave biogasom.

Pored promocije hrane, mađarske firme će izlagati i instalacije za zgrade.

Albanija će svoje privredne potencijale predstaviti kroz učešće ministarstva poljoprivrede svoje zemlje.

Ove godine prvi put prerađevine od voća i povrća, začine i konditorske proizvode promovisaće kompanija „Vergara“ C.I.A S.A iz Argentine.

Ulepšavanje sajamskog prostora

 

Izložbeni prostor, pogotovo na otvorenom, dobiće novi sjaj. Radnici koji obnavljaju podloge štandova krenuli su od ulaza, a cvetni zasad imaće i okolina prepoznatljive skulpture „Propinjanje”, vajara Jovana Soldatovića, koji je simbol Novosadskog sajma.

 

ŠEST KOLEKTIVNIH IZLOŽBI

Po tradiciji, jedan broj zemalja okupiće kompanije svojih zemalja na jednom mestu. Kolektivne izložbe imaće u Hali 1 Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Portugalija, u Hali 3 Hrvatska i Makedonija, a u Hali 9 Grčka i Mađarska.