- TRŽIŠTE - /12.08.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 19.20 din/kg , pšenica 17.90 din/kg , soja 42.60 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 12.33 din/kg , pšenica 17.98 din/kg , soja 32.59 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 11.50 din/kg , pšenica 14.49 din/kg , soja 30.53 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.26 din/kg , pšenica 20.87 din/kg , soja - ;

Poljoprivredni sajam u Hodmezevaršehelju

 

SRBIJA POČASNI GOST – KVALITETNA PONUDA GOVEDA

Novi Sad, 11. maj 2018.

Srbija se uspešno predstavila kao počasni gost na 25. poljoprivrednom sajmu u Hodmezevaršehelju u Mađarskoj, koji je juče svečano otvoren. Generalni direktor Hod-Mezogazda ZRT kompanije, koja je organizator ove izuzetne manifestacije, Gabor Atila je izrazio zadovoljstvo što se sajam razvija u dobrom smeru i što ga farmeri i agroindustrija vide kao mesto gde se stiču dobre poslovne pozicije. On je istakao da je  Srbija zaslužila da bude počasni gost i da je to potvrda dobre državne saradnje.

Gabor Atila i Mikloš Nađ

 

Na ukazanoj pažnji u ime naše zemlje i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede zahvalio se Juhas Atila i tom prilikom naveo da Srbija prepoznaje podršku koju ima od Mađarske na putu ulaska u EU i da sa pažnjom prihvatamo njihova iskustva, da bi što uspešnije svoje uslove približili evropskim standardima.

Juhas Atila

 

Na posebno pripremljenom štandu, odvojenim za počasnog gosta, predstavljeno je više udruženja i gazdinstava iz Srbije, a među gostima je bilo i više poljoprivrednika koji su imali poseban program na ovom sajmu.

I ove godine naši poljoprivrednici su najviše pažnje odvojili za stočarsku izložbu, na kojoj su po kvalitetu ispred ostalih bile rase goveda šarole i limuzin. U Mađarskoj posebnu pažnju pridaju uvozu genetskih materijala ovih rasa iz Francuske, pa su vidljivi izuzetni rezultati. Junica, rase šarole, stara 27 meseci (steona tri meseca) ima težinu 1.100 kilograma!

Naši stočari, uglavnom iz Vojvodine, zainteresovani su za uvoz šarolea i limuzina iz Mađarske i o tome su juče vođeni razgovori sa odgajivačima. S obzirom da naše Ministarstvo poljoprivrede nastoji da prati savremena kretanja u stočarstvu, izdvajanjem subvencija zainteresovanim gazdinstvima, oni za uvoz žele da rezervišu tovni materijal u Mađarskoj, kao i da se ubrza procedura na putu dobijanju podsticaja.

Ako odgajivači u Mađarskoj ne odluče da sačekaju isplate goveda 30 dana od dana pogodbe, naši stočari će teško doći do kvalitetnih grla. U celoj Evropi je ozbiljna kriza  u nabavci ovih tovnih goveda.

Mladi priplodni bikovi limuzinske rase

Sajam u Hodmezevaršehelju je po mnogo čemu pravi farmerski i na svakom koraku se oseća njihovo prisustvo. Naš štand je bio dobro posećen i opremljen sa desetinama prospekata.

Miloš Milanov, poljoprivrednik iz Sanada, koji je bio gost sajma, kaže da bi ovakvu izložbu stoke voleo da vidi i u Novom Sadu.

  • Ovde nisam dolazio svake godine, pa vidim napredak u govedarstvu i ponudu prateće opreme za stočarstvo, kaže Milanov i dodaje da je ovo što je video još jedan dokaz da pređe sa mlečnog na tovno govedarstvo.