- TRŽIŠTE - /21.09.2018./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 16.00 din/kg , pšenica 19.00 din/kg , soja 35.80 din/kg ; /21.09.2018./ Berza u Čikagu: kukuruz 14.15 din/kg , pšenica 19.28 din/kg , soja 31.32 din/kg ; /21.09.2018./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 12.41 din/kg , pšenica 17.90 din/kg , soja 27.51 din/kg ; /21.09.2018./ Berza u Parizu: kukuruz 20.92 din/kg , pšenica 23.85 din/kg , soja - ;

POLJSKI RADOVI PRETE BLATOM NA SAOBRAĆAJNICAMA

 

Novi Sad, 13. april 2018.

Izvor: RTV

  • Blato na putu može izazvati proklizavanje vozila kao i led zimi. Zato stručnjaci upozoravaju poljoprivrednike da očiste pneumatike na mehanizaciji nakon izlaska iz njiva na saobraćajnice, kao i da prekontrolišu svetlosnu signalizaciju.

Na njivama su sve intenzivniji poljski radovi. To tokom proleća može biti veliki problem na saobraćajnicama uz njive, upozorava stručnjak za mehanizaciju u Zadružnom savezu Vojvodine Petar Radić. On podseća i na neophodne druge provere mehanizacije.

"Ono što je u svakom slučaju bitno jeste pre pokretanja traktora proveriti osnovne sklopove motorne grupe, nivo ulja i signalizaciju. Kod svetlosne signalizacije, posebno treba obratiti pažnju na prikolice. Žuto rotaciono svetlo u javnom saobraćaju je obavezno", upozorava Radić.

Pre polaska na njivu treba proveriti i druge neophodne elemente bezbednosti i zaštite, podseća Radić.

"Treba proveriti da li je u opremi trougao i prva pomoć. Nije potrebno reći da je veoma značajan i aparat za gašenje požara. Lično sam bio svedok, u najmanje desetak – petnaest slučajeva, da je aparat za gašenje požara spasao od težih posledica pojave vatre. U početku je najčešće dovoljan jedan aparat, a ako se ne reaguje kasnije je malo i nekoliko aparata", naglašava Radić.

Veliku ulogu u sprečavanju pojave blata na putu imaju otresišta, ocenjuje Petar Radić.

"Pokrajina je dosta radila na tome da se naprave otresišta na mestima uključenja poljskog puta na javne saobraćajnice. Međutim, treba upozoriti da u vreme prolećnih pljuskova treba na otresištima očistiti pneumatike na poljoprivrednim mašinama. Napominjem, blato na putu je isto kao i led zimi - opasan za saobraćaj", zaključuje Radić.