- TRŽIŠTE - /20.02.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 15.50 din/kg , pšenica 19.40 din/kg , soja 39.50 din/kg ; /20.02.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 16.22 din/kg , pšenica 22.41 din/kg , soja 35.72 din/kg ; /20.02.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 15.71 din/kg , pšenica 17.92 din/kg , soja 33.80 din/kg ; /20.02.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.81 din/kg , pšenica 23.04 din/kg , soja - ;

Poplave u Srbiji

 

STOČARIMA NEDOSTAJE SENO I DETELINA

Novi Sad, 5. jun 2019.

Hiljade stočara zbog čestih kiša i poplava ostalo je bez „prvog” i „drugog” otkosa sa travnjaka i lucerišta. Neki su pokosili livade i detelinu, ali nisu uspeli da osuše. Bez otkosa ostali su i farmeri koji su čekali lepše dane. Njima je voda uništila površine namenjene za ishranu stoke. Više nego ranije stočari su ušli u pripremanje „zelenih bala”, ali još uvek mali broj njih ima ovu liniju, zbog toga što je skupa.

Stočar Milan Vasilijević iz Trbušana (Čačak) upustio se u vlažno baliranje i misli da je to dobar posao.

  • Vreme će pokazati da bez vlažnog baliranja sena, deteline, kao i graška, nećemo moći da obezbedimo dovoljno kabaste hrane za stoku. Ono što je velika korist – stoka uzima ovu hranu, a i ne plašimo se kiše – kaže Vasilijević, koji nikada nije bez najmanje 30 grla goveda u svojoj štali.

Mimo svih očekivanja, kiša i izlivni kanali i reka Tamiš oštetili su stočare u srednjem Banatu, gde će faliti kabastih hraniva.

  • Prvo smo pokosili pašnjake, pa nam je otkos propao, a onda je Tamiš stigao i do deteline i sada smo bez hraniva za zimu. Da li ćemo uspeti sakupiti dovoljno slame od niske pšenice, još ne znamo – žali se Dalibor Paskulov iz Botoša.

Tamiš beži iz korita - poplavljene oranice u okolini Botoša

Udruženje „Agroprofit” je predložilo Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da od gazdinstava, čija imanja su poplavljena i oštećena, Robne rezerve u okviru interventnog otkupa utovljene junadi da prednost ovim stočarima i da preuzetu robu plate merkantilnim kukuruzom. Ova mera bi ublažila posledice od poplava koje su pogodile stotine domaćinstava u Srbiji i praktično upropastile njihovu proizvodnu godinu. U Državnim robnim rezervama, kako saznaje „AgroServis plus”, imaju dovoljne količine merkantilnog kukuruza za interventni otkup junadi, koji je u planu i za te potrebe mogli bi izdvojiti oko 15.000 tona zrna.