- TRŽIŠTE - /09.09.2019./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 14.70 din/kg , pšenica 17.20 din/kg , soja 35.00 din/kg ; /09.09.2019./ Berza u Čikagu: kukuruz 14.28 din/kg , pšenica 18.56 din/kg , soja 33.06 din/kg ; /09.09.2019./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 14.25 din/kg , pšenica 14.24 din/kg , soja 30.26 din/kg ; /09.09.2019./ Berza u Parizu: kukuruz 19.14 din/kg , pšenica 17.99 din/kg , soja - ;

Poplave u Srbiji

 

STO─îARIMA NEDOSTAJE SENO I DETELINA

Novi Sad, 5. jun 2019.

Hiljade sto─Źara zbog ─Źestih ki┼ía i poplava ostalo je bez „prvog” i „drugog” otkosa sa travnjaka i luceri┼íta. Neki su pokosili livade i detelinu, ali nisu uspeli da osu┼íe. Bez otkosa ostali su i farmeri koji su ─Źekali lep┼íe dane. Njima je voda uni┼ítila povr┼íine namenjene za ishranu stoke. Vi┼íe nego ranije sto─Źari su u┼íli u pripremanje „zelenih bala”, ali jo┼í uvek mali broj njih ima ovu liniju, zbog toga ┼íto je skupa.

Sto─Źar Milan Vasilijevi─ç iz Trbu┼íana (─îa─Źak) upustio se u vla┼żno baliranje i misli da je to dobar posao.

  • Vreme ─çe pokazati da bez vla┼żnog baliranja sena, deteline, kao i gra┼íka, ne─çemo mo─çi da obezbedimo dovoljno kabaste hrane za stoku. Ono ┼íto je velika korist – stoka uzima ovu hranu, a i ne pla┼íimo se ki┼íe – ka┼że Vasilijevi─ç, koji nikada nije bez najmanje 30 grla goveda u svojoj ┼ítali.

Mimo svih o─Źekivanja, ki┼ía i izlivni kanali i reka Tami┼í o┼ítetili su sto─Źare u srednjem Banatu, gde ─çe faliti kabastih hraniva.

  • Prvo smo pokosili pa┼ínjake, pa nam je otkos propao, a onda je Tami┼í stigao i do deteline i sada smo bez hraniva za zimu. Da li ─çemo uspeti sakupiti dovoljno slame od niske p┼íenice, jo┼í ne znamo – ┼żali se Dalibor Paskulov iz Boto┼ía.

Tami┼í be┼żi iz korita - poplavljene oranice u okolini Boto┼ía

Udru┼żenje „Agroprofit” je predlo┼żilo Ministarstvu poljoprivrede, ┼íumarstva i vodoprivrede da od gazdinstava, ─Źija imanja su poplavljena i o┼íte─çena, Robne rezerve u okviru interventnog otkupa utovljene junadi da prednost ovim sto─Źarima i da preuzetu robu plate merkantilnim kukuruzom. Ova mera bi ubla┼żila posledice od poplava koje su pogodile stotine doma─çinstava u Srbiji i prakti─Źno upropastile njihovu proizvodnu godinu. U Dr┼żavnim robnim rezervama, kako saznaje „AgroServis plus”, imaju dovoljne koli─Źine merkantilnog kukuruza za interventni otkup junadi, koji je u planu i za te potrebe mogli bi izdvojiti oko 15.000 tona zrna.