- TRŽIŠTE - /21.09.2018./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 16.00 din/kg , pšenica 19.00 din/kg , soja 35.80 din/kg ; /21.09.2018./ Berza u Čikagu: kukuruz 14.15 din/kg , pšenica 19.28 din/kg , soja 31.32 din/kg ; /21.09.2018./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 12.41 din/kg , pšenica 17.90 din/kg , soja 27.51 din/kg ; /21.09.2018./ Berza u Parizu: kukuruz 20.92 din/kg , pšenica 23.85 din/kg , soja - ;

Poruka iz Mačve Ministarstvu poljoprivrede

 

ISPLATITE DUGOVANJA I OTVORITE LABORATORIJU ZA KONTROLU MLEKA

Šabac, 5. septembar 2017.

 

Predsednik Udruženja proizvođača mleka Mačvanskog okruga Goran Vasić danas je uputio saopštenje medijima u kome navodi razloge za donošenje niza mera Ministarstva poljoprivrede da bi se ublažile posledice suše.

On je za AgroservisPlus izjavio da se u sektoru proizvodnje mleka oseća monopolski položaj i da je potrebna intervencija državnih organa.

- Zbog čega se toliko kasni sa početkom rada neutralne laboratorije za kontrolu mleka? Promet mleka je oko milijarde litara godišnje i neka samo 1-2% bude umenjen kvalitet, to su veliki novci – kaže Vasić. - Dobar rad laboratorije je naš oslonac, a njen početak rada, čemu se ne raduju mlekare, je u rukama Ministarstva poljoprivrede i nije mi jasno zašto se to ne rešava ako je sva oprema kupljena – kaže Vasić.

Članovi našeg udruženja se zalažu za visok kvalitet mleka i dobru mlečnost, što zavisi od hraniva – kaže Vasić i dodaje da ih je ova suša uznemirila i da zbog toga očekuju intervenciju države. U saopštenju za javnost to su i obrazložili.

„Proizvođači mleka Mačvanskog okruga predlažu Ministarstvu poljoprivrede da se iznos premije za treći i četvrti kvartal ove godine poveća sa sedam na deset dinara za porodična gazdinstva koja se bave proizvodnjom mleka, kao meru za spas i opstanak ovih gazdinstava zbog posledica katastrofalne suše. Takođe, tražimo brzu isplatu svih neisplaćenih premija, regresa i podsticaja kako bi se poljoprivrednici lakše snašli za predstojeći zimski period. Posebno smo razočarani neodgovornim i krajnje nekorektnim odnosom mlekara u trenutnoj situaciji, kada se već vide posledice katastrofalne suše. Sramno niska cena mleka, sa tendencijom opadanja već dve godine, a da krajnji potrošači to nisu osetili po svom džepu, govori o monopolskom položaju mlekara. Ukoliko mlekare i dalje nastave sa sadašnjom praksom uvoza svega i svačega, a cena domaćeg mleka ostane niska, sva priča države o ozbiljnom oporavku stočarstva ostaće priča“ – poručili su proizvođači mleka iz Mačve.