- TRŽIŠTE - /10.03.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 15.20 din/kg , pšenica 19.40 din/kg , soja 39.55 din/kg ; /10.03.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 15.49 din/kg , pšenica 20.04 din/kg , soja 33.21 din/kg ; /10.03.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 14.88 din/kg , pšenica 15.93 din/kg , soja 31.44 din/kg ; /10.03.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.55 din/kg , pšenica 20.94 din/kg , soja - ;

Poruka iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Državnih robnih rezervi

 

NASTAVLJA SE PRIJAVLJIVANJE ZA RAZMENU JUNADI ZA KUKURUZ

Beograd, 13. septembar 2019.

Usvojen je zahtev Proizvodne grupe proizvođača tovnih rasa goveda, okupljenih u Udruženju „Agroprofit” - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede uputilo je predlog Vladi Srbije da se produži rok za razmenu kukuruza za junad do 10. oktobra.

U Državnim robnim rezervama, posle izmene objavljenog poziva za razmenu, prihvaćen je zahtev stočara, pa će se prijavljivanje nastaviti, jer u promenama koje su objavljene mnogi nisu zapazili da nije potrebno overavanje dokumenata kod notara, pa su imali dilemu za prijavljivanje. Danas je saopšteno Državnim robnim rezervama da se prijavljivanje nasatavlja. Stočari najteže dolaze do overe zdravstvenog uverenja životinja, jer pojedini veterinari nisu obavezni da izdaju ovaj dokumenat ukoliko životinje nisu u prometu.

Državne robne rezerve su prihvatile, uz dosta kašnjenja, predloge Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, da bi se uspešno sproveo postupak razmene merkantilnog kukuruza za utovljenu junad. U Ministarstvu ocenjuju da će odvajanjem 17.000 tona kukuruza svoju junad u preradu dati oko 110 farmera ili oko 1.700 komada grla. Ovo je prva mera koju je država utvrdila da bi ublažila krizu u prometu utovljene junadi.

Sve je moglo da se završi mnogo ranije, kažu stočari, jer je Vlada Srbije o ovome donela zaključak 22. avgusta, ali su u konačnoj realizaciji u službama Državnih robnih rezervi odugovlačili sa procedurom, pa je sve ličilo da se želi „ubiti” vreme da bi pojedini skladištari prodati državni lager zamenili novim rodom.

Ukoliko ne bude novih iznenađenja, četiri - pet klanica potpisaće u ponedeljak ugovor o preuzimanju junadi za preradu. Juče i danas za razmenu kukuruza i junad prijavilo se dvadesetak farmera, pa će ova mogućnost biti ostavljena farmerima i u idućoj nedelji. Međutim, službe u Robnim rezervama osporile su pojedine prijave za junad koja se nalaze u ponudi, jer su starija od 18 meseci, što nigde nije pisalo kao uslov za razmenu!? Ograničenje po novim propisima za ostvarivanje premija više nije vezano za starost grla, na čega su trebali u komisiji za objavljivanje uslova razmene da upozore veterinari.

Kako sada odmiču poslovi, prvi istovar junadi klanicama, koju biraju sami stočari, može se očekivati već od utorka.