- TRŽIŠTE - /12.08.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 19.20 din/kg , pšenica 17.90 din/kg , soja 42.60 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 12.33 din/kg , pšenica 17.98 din/kg , soja 32.59 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 11.50 din/kg , pšenica 14.49 din/kg , soja 30.53 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.26 din/kg , pšenica 20.87 din/kg , soja - ;

Poruka ministra Dušana Petrovića

 

U 2012. GODINI - EKSPANZIJA POLJOPRIVREDNE PROIZVODNJE

Beograd, 6. decembar 2011.

Ministar poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede Dušan Petrović juče je govorio na svečanosti povodom obeležavanja sedam godina rada Udruženja novinara za poljoprivredu „Agropres“.

Tom prilikom ministar Petrović rekao je: „Godina 2012. biće godina ekspanzije u proizvodnji sirovog mleka i mlekarske industrije, živinskog mesa, tovu junadi i svinja. Ukidanje taksi na uvoz sojine sačme u našu zemlju i snižavanje cena stočne hrane otvorilo je prostor za uvećanje stočarske proizvodnje“.

„Domaća prerađivačka industrija u poslednjih nekoliko meseci ušla je na neka tržišta koja su do sada bila neosvojiva za nas. Napravljeni su dosta dobri koraci u izvozu naše hrane u Rusiju, u toku su ozbiljni pregovori sa Turskom oko eksporta mesa, i postoje izgledi da naša roba bude plasirana i na tržišta Bliskog istoka i Afrike“, istakao je ministar.

Prema rečima resornog ministra, osnovni uslov za unapređenje poljoprivredne proizvodnje je da zemljoradnici dobiju sve neophodne informacije, kao i da budu obučeni kako da unaprede svoju proizvodnju i produktivnost, u cilju povećanja zarade.

Ministar Petrović je napomenuo da je 1.500 agronoma, koje je angažovala država, uspelo da u minulih mesec dana poseti više od 200 hiljada porodica koje se bave poljoprivredom, kao i da očekuje da će u narednih sedam do osam dana obići sva zemljoradnička gazdinstva za koja su zaduženi.

Svečanosti povodom obeležavanja sedam godina rada „Agropresa“ prisustvovali su predstavnici Privredne komore Srbije, Poljoprivrednog fakulteta iz Zemuna, Instituta za ekonomiku poljoprivrede, Poljoprivredne korporacije Beograd, Društva agrarnih ekonomista i drugi.

      Ovom prilikom uručene su i tradicionalne nagrade za novinare. Dobitnici nagrada su Dragan Stojanović urednik redakcije AKTUELNOSTI RTS-a, Slađana Gluščević novinarka DNEVNIK-a  iz Novog Sada i Jasmina Karanac, urednica informativnog programa RTV B92. Počasni član Udruženja  AGROPRESS od ove godine je glumac Radoš Bajić.

 

 

 

Slađana Gluščević