- TRŽIŠTE - /12.08.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 19.20 din/kg , pšenica 17.90 din/kg , soja 42.60 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 12.33 din/kg , pšenica 17.98 din/kg , soja 32.59 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 11.50 din/kg , pšenica 14.49 din/kg , soja 30.53 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.26 din/kg , pšenica 20.87 din/kg , soja - ;

POSETA DELEGACIJE SVETSKE VETERINARSKE ORGANIZACIJE

 

Beograd, 15. decembar 2011.

Ministar poljoprivrede, trgovine, ┼íumarstva i vodoprivrede Du┼ían Petrovi─ç danas je primio delegaciju Svetske veterinarske organizacije – predsednika dr Fauzi Kehrida i neposrednog prethodnog predsednika dr Tjerd Jorna, u Vladi Republike Srbije sa kojima je razgovarao o stanju veterinarskog sistema u Srbiji i budu─çoj me─Ĺusobnoj saradnji.

Tom prilikom ministar Petrovi─ç je izjavio: „Razgovor se odnosio na otvaranje procesa gde bi Srbija u┼íla u jednu vrstu utvr─Ĺivanja stanja celokupnog veterinarskog sistema na osnovu procedura koje su verifikovane u Svetskoj veterinarskoj asocijaciji.“

„Veterinarska slu┼żba na najvi┼íem nivou je nacionalni interes prvog reda a Srbija ima ogroman potencijal za pove─çanje sto─Źarske i proizvodnje mesa, mleka i prera─Ĺevina, ali to nije mogu─çe ostvariti ukoliko na┼í veterinarski sistem i dr┼żavne i privatne veterinarske slu┼żbe ne budu na najvi┼íem svetskom nivou“, rekao je ministar Petrovi─ç.

Ministar Petrovi─ç je dodao i da je gostima iz Svetske veterinarske asocijacije kazao da je Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede i trgovine otvorena za svaku vrstu saradnje, da je svaka verifikacija dobro┼íla ali i ukazivanje na slabe ta─Źke kako bi one ┼íto br┼że i efikasnije bile otklonjene.

„Asocijacija je i trenutno okuplja vi┼íe od 150 ─Źlanova, kako nacionalnih organizacija tako i individualnih i kolektivnih ─Źlanova poput Evropske federacije veterinara i veoma smo ponosni da smo u oktobru 2011. dobili novog ─Źlana - Veterinarsku komoru Srbije“, rekao je predsednik Svetske veterinarske asocijacije dr Fauzi Kehrid i podsetio da je asocijacija osnovana 1863. godine u Nema─Źkoj.

Predsednik Veterinarske komore Srbije Grgo Tikvicki je napomenuo da je Veterinarska komora Srbije osnovana 1991. godine, da broji oko 4 100 ─Źlanova od kojih se 3 050 bave veterinarskom delatno┼í─çu sa licencom i dodao: „Ove godine Komora je primljena u Svetsku veterinarsku asocijaciju kao punopravni i ravnopravni ─Źlan sa pravom glasa a u prethodnom mandatu postala je ─Źlanica i Evropske veterinarske organizacije“.

Neposredni prethodni predsednik Svetske veterinarske asocijacije dr Therd Jorn izjavio je: „Rad na iskorenjivanju i suzbijanju bolesti ┼żivotinja je veoma va┼żan jer je 65 odsto svih zaraznih bolesti zajedni─Źko i ljudima i ┼żivotinjama i unakrsno prenosivo kao i 75 odsto novih zaraznih bolesti.“