- TRŽIŠTE - /12.08.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 19.20 din/kg , pšenica 17.90 din/kg , soja 42.60 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 12.33 din/kg , pšenica 17.98 din/kg , soja 32.59 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 11.50 din/kg , pšenica 14.49 din/kg , soja 30.53 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.26 din/kg , pšenica 20.87 din/kg , soja - ;

POSLOVANJE PO SISTEMU HACCP

 

20. januar 2011.

 

Šta sve treba raditi kako bi se pripremili za vreme koje dolazi, nakon prelaznog perioda koji ističe početkom juna 2011. godine, proizvođačima hrane u Srbiji u PKS predstavljen je i vodič kako se ponašati i raditi da bi bio primenjen Zakon o bezbednosti hrane.  

Zakon o bezbednosti hrane u Srbiji donet je sredinom 2009. godine, pa će uskoro proći dve godine koliki je bio prelazni period da se proizvođači koji su obavezni da ga primenjuju pripreme i prilagode za njegovo sprovođenje u praksi. To se odnosi na pripremu i za upis u Centralni registar i primenu HACCP sistema kvaliteta, rečeno je u Privrednoj komori Srbije (PKS), gde je organizovan sastanak povodom primene odredaba Zakona o bezbednosti hrane.

O potrebama i donošenju Zakona o bezbednosti hrane proizvođače je upoznao sekretar Udruženja za poljoprivredu i prehrambenu industriju Privredne komore Srbije Milan Prostran, koji je, između ostalog, ukazao na značaj ovog zakona za potrošače.

Načelnik u Ministarstvu poljoprivrede Vlade Srbije Nenad Vujović je istakao će primenom ovog zakona ukoliko dođe do neželjenih situacija uvek odgovorni biti proizvođači, naravno ukoliko nisu poslovali po sistemu HACCP. Prilikom donošenja ovog zakona mi smo prepisali regulativnu EU naravno uz primenu naših specifičnosti. To je veoma složen zakon, ostavili smo dve godine da se proizvođači pripreme za njegovu primenu, i onaj ko ne bude poslovao primenjujući ono što piše u njemu, moraće da pređe na bavljenje drugim delatnostima. Naravno, neprimena ovog zakona, kada počnu kontrole biće kažnjiva novčano, ali i zabranom bavljenja tom delatnošu u trajanju od šest meseci pa do sedam godina, rečeno je prilikom prezentacije ovog zakona u PKS. Do tog vremena, a to je početak juna 2011. godine, svi treba da se prilagodimo poslovanju po sistemu HACCP. Znači, još treba obaviti dosta poslova, a između ostalih je i upis u Centralni registar. Po rečima Vujovića, zakon nije donet zbog EU, već zbog njegove primene i lične bezbednosti potrošača. To znači, rekao je Vujović, moramo uvek poslovati po sistemu dobre proizvođačke prakse i higijene, ali primenjujući sve što stoji u ovom zakonu.

Šta sve treba raditi kako bi se pripremili za vreme koje dolazi, nakon prelaznog perioda koji ističe početkom juna 2011. godine, proizvođačima hrane u Srbiji u PKS je predstavljen je i vodič kako se ponašati i raditi da bi bio primenjen Zakon o bezbednosti hrane.