- TRŽIŠTE - /12.08.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 19.20 din/kg , pšenica 17.90 din/kg , soja 42.60 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 12.33 din/kg , pšenica 17.98 din/kg , soja 32.59 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 11.50 din/kg , pšenica 14.49 din/kg , soja 30.53 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.26 din/kg , pšenica 20.87 din/kg , soja - ;

Poslovnost

 

IZVOZ U RUSKU FEDERACIJU

Beograd, 21. april 2011.

Kao što je i ranije najavljeno, sporazumom kojije postignut između Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije i Federalne službe za veterinarsku i fitosanitarnu kontrolu Rusije potvrđeno je da šest srpskih klanica i mlekara ispunjavaju uslove za izvoz mesa i mleka i njihovih prerađevina na teritoriju Carinske unije Ruske Federacije, Belorusije i Kahzastana.

Dozvolu za izvoz su dobile klanice: "Yuhor" a.d, "Zlatiborac" d.o.o, "Srpsko-ruska trgovinska kuća", "Big Bull" d.o.o, "Neoplanta" a.d, "Carnex" a.d.  i mlekare: "Mlekara" a.d. Šabac "Valetta" d.o.o, "Kuč Company" d.o.o, "Select Milk" d.o.o, "Somboled" d.o.o. i "IceCreamfactory" d.o.o.

Veterinarsko uverenje za izvoz iz Republike Srbije u Rusku federaciju odobreno je za svinjsko, goveđe, ovčije i kozije meso, mleko i prerađevine od mleka. Mogu se izvoziti pilići, pačići i guščići. Odobreni su i seretifikati za dodatke hrani za mačke i pse i gotove proizvode koji su termički obrađeni, a koji su poreklom od živine i ribe.

Pored mesa i prerađevina, od sada navedene kompanije mogu izvoziti i krzna, jagnjeće kože, vunu, koziju dlaku, perja i paperja živine.

- Ovo je svakako veliki poslovni izazov i prilika da naši proizvođači u oblasti stočarstva počnu proizvodnju za poznatog izvoznika – kaže za „AgroServis” Zlatan Đurić, predsednik Unije poljoprivrednih proizvođača iz Srema.

- Ako se zadrže stari trgovački maniri sa šetanjem otkupnih cena – od ovog izvoza biće malo koristi za neposredne proizvođače – kaže Đurić.

Na rusko tržište do sada su dobar plasman imali voćari iz Srbije, sa izvozom jabuka i šljiva.

Mesna industrija „Big Bull” u Bačincima