- TRŽIŠTE - /13.09.2018./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 16.00 din/kg , pšenica 19.00 din/kg , soja 35.80 din/kg ; /13.09.2018./ Berza u Čikagu: kukuruz 13.39 din/kg , pšenica 17.53 din/kg , soja 30.58 din/kg ; /13.09.2018./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 12.22 din/kg , pšenica 17.11 din/kg , soja 27.22 din/kg ; /13.09.2018./ Berza u Parizu: kukuruz 20.70 din/kg , pšenica 23.28 din/kg , soja - ;

Poslovnost

 

„AGROPAPUK” IZVOZI U RUSIJU STO TONA MESA NEDELЈNO

Kukujevci, 16. oktobar 2015.

Klanica „Agropapuk” iz Kukujevaca kod Šida, vlasništvo porodice Bratislava Bogatića,  tri meseca izvozi u Rusiju svake nedelјe po 100 tona mesa i mesnih prerađevina. Ova klanica se za 14 godina razvila od male mesarske radionice, u kojoj su radili ukućani, do industrijske klanice, u kojojdanas radi 350 radnika, pretežno meštana iz Kukujevaca. Dnevno se preradi mesa od 500 svinja i 50 goveda, od čega se jedna petina proda u sopstvenih 30 prodajnih objekata u Srbiji.

Porodica Bratislava Bogatića je pre 20 godina stigla iz Hrvatske, u ratnim razmenama domaćinstava, kad su stigli i svi drugi u oko 500 kuća u Kukujevcima, preporodivši ovo selo proizvodnjom hrane, da u njemu više nema nezaposlenih i po tome su, verovatno, jedino mesto u Srbiji.

  - Plan je da od iduće godine dnevno kolјemo hilјadu svinja i stotinu junadi. Za tako nešto već gradimo objekte i naručili smo svu potrebnu tehnologiju. Zaposlićemo još koju stotinu radnika. Krenuo je izvoz za Rusiju i kupci su prezadovolјni kvalitetom našegmesa i mesnih prerađevina. Imamo svoje farme, a kupujemo samo ekstra kvalitet tovlјenih svinja i junadi, jer naši dobavlјači znaju da će samo tako odmah biti isplaćeni. U suprotnom, stoka se vraća sa vage. Jedini naš problem oko izvoza u Rusiju je što nam roba putuje preko luke Bar i morima se doprema do Kalјingrada. To putovanje traje i do 30 dana umesto da bude kod kupca za tri dana. Nema prevoza našeg mesa preko država Evropske unije, jer još nisu skinute sankcije Srbiji za svinjsko meso zbog kuge, koje zapravo sad i nema u našoj zemlјi, niti postoji za tako nešto bilo kakva opasnost. Zato molim da Vlada Srbije preko Ministarstva polјoprivrede to reši i ne samo meni, već i drugima, i tako omogući brži i lakši izvoz za Rusiju. Moja klanica ima priliku da dogodine bar 200 tona mesa i mesnih prerađevina izvozi nedelјno u Rusiju, posebno na Krim, gde se sve više traže naše prehrambene namirnice – govori Bratislav Bogatić.

U Srbiji se već desetak godina vodi akcija za istreblјenje klasične svinjske kuge, koja se svela na vakcionisanje i to izuzetno odgovara veterinarima, jer je to za njih dobar posao, a za proizvođače vakcina – biznis! Da li će uskoro Srbija biti podelјena na tri reona iz kojih može biti dozvolјen izvoz tovlјenika, zbog dobrih biozaštitnih mera, znaće se uskoro. „AgroServis” saznaje da su ove pripreme u toku i da veterinarski lobi polako puca, jer je uzdrman i uvozom bespotrebne vakcine protiv plavog jezika.

Ono što kvari sliku u našem svinjarstvu jeste godišnji uvoz tovlјenika, koji u gajenju provedu svega 90 dana i prema svim analizama reč je o „naduvanom tovu”, sa raznim hormonima i stimulatorima rasta. Godišnje se uveze i preradi oko 300.000 tovlјenika, što značajno umanjuje promet domaće robe.(Miomir Filipović/ AgroServis)