Poslovnost

 

ZA KOGA JE JEFTIN, A ZA KOGA SKUP DIZEL?

Novi Sad, 08. 03. 2021

Poljoprivrednici u Srbiji vi┼íe ne pominju potrebu da ostvare kupovinu jeftinijeg dizel goriva za obradu, iako je Vlada Srbije smanjila za 1.200 dinara izdvajanje ratarima za ovu potrebu. Tu odluku ministar poljoprivrede Branislav Nedimovi─ç je obrazlo┼żio da je sada┼ínja cena dizel goriva „povoljna”  i da za vanrednu meru nema potrebe.

Koliko je ovom izmenom liste podsticaja stvorena mogu─çnost da se pokriju neki drugi planirani tro┼íkovi, nije objavljeno, ali ─çe sigurno par milijardi dobro do─çi za neke isplate koje kasne. Ratari koji obra─Ĺuju do 20 ha ovom merom ostali su bez novca za kupovinu oko 150 litara dizel goriva ili bez koli─Źine potrebne za obradu 3-5 ha. To je i zanemarljiv tro┼íak naspram ratarskih prihoda ostvarenih rastom prodajne cene kukuruza, soje, p┼íenice, ka┼żu analiti─Źari.

Velika gazdinstva i veliki potro┼ía─Źi dizel goriva imaju potpuno druga─Źiju ra─Źunicu i komentare i ne osvr─çu se na umanjene podsticaje, ve─ç pitaju zbog ─Źega godinama izdvajaju najvi┼íe za ovo gorivo.

┼áta i koliko poljoprivrednici kupovinom dizela upla─çuju dr┼żavi? To je njihovo osnovno pitanje, kao i zbog ─Źega imamo skuplje ovo pogonsko gorivo od zemalja u okru┼żenju? Istra┼żiva─Źi lista Gazdinstvo utvrdili su da ra─Źunica o tro┼íku za obradu 2.579.000 ha, prema potro┼ínji goriva od 40 i 60 litara po hektaru, pokazuje da poljoprivredici solidno pune dr┼żavnu kasu.

U cenu dizel goriva ura─Źunat je PDV od 20 odsto i akciza od 59,48 dinara po litri. Ove dve stavke u bud┼żet donose 90,90 dinara po litri, ┼íto je najve─çi tro┼íak ove vrste u regionu. Prema potro┼ínji od 40 litara/ha iznos PDV i akcize za povr┼íinu oranica preko 2,5 miliona hektara iznosi ukupno 9.298.840.400 dinara, a za potro┼ínju od 60 litara 13.948.263.600 dinara. Na┼íi ratari tro┼íe skuplji dizel od kolega u Ma─Ĺarskoj, gde je cena 138,02 din/litri, u Rumuniji 128,4 din/litri, u BiH 115,97 din/litri, dok je najpovoljnja cena za poljoprivrednike u Hrvatskoj - „plavi dizel” pla─çaju 76,70 din/litri. U proseku ratari u Hrvatskoj po hektaru tro┼íe 120 litara „plavog dizela”, bez ograni─Źenja povr┼íina, a dobijaju i odre─Ĺene koli─Źine za stoku (po krma─Źi 120 litara, za krave od 40-90 litara i za ovce 8 litara).

U svim zemljama u okru┼żenju u─Źe┼í─çe dizela u tro┼íkovima ratarske proizvodnje se kre─çe od 8-15 odsto, a najve─ça je u gajenju ┼íe─çerne repe i navodnjavanju.---
 
Pregled Cena ┼Żitarica --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---


--- Kako Pove─çati Prinos 
---  
---> KLIKNITE OVDE! <------ Besplatni Agro Saveti 
---
---> KLIKNITE OVDE! <---