Poslovnost države

 

PRIJAVA RAZMENE KUKURUZA ZA JUNAD DO PETKA 29. NOVEMBRA

Beograd/Novi Sad, 25. novembar 2019.

Petnaestak farmera koji žele da razmene junad za merkantilni kukuruz preko Državnih robnih rezervi danas je u Udruženju „Agroprofit” popunilo prijave i dostavili Državnim robnim rezervama. Sutra će to učiniti njih još dvadesetak. Prema najavama tovljača, trećina,  naročito iz Mačve, preuzeće kukuruz i upotrebiti ga za sopstvene potrebe, što je do sada bila retkost. Očekuje se da će u ovom delu razmene biti otkupljeno 1.100-1.200 grla. Među prvima za razmenu su se prijavila gazdinstva iz Banatskog Karađorđeva, Botoša, Sente, Čantavira, Crne Bare, Paraćina, Jošanice, Trbušana, Donjeg Vidova, Bogatića, Draginja, Sremske Mitrovice, Gunaroša, Utrina, Elemira, Melenaca, Tomaševca, Aleksandrova, Nakova, Crepaje, Mileševa, Banatske Topole, Srpske Crnje, Aradca, Sombora, Banatskog Velikog Sela, Sivca, Plandišta, Stanišića, Ruskog Sela, Mošorina, Žitišta, Novog Kneževca, Neuzine, Barica, Margite, Podgoraca, Rančeva, Bilića, Ostojićeva...

Proizvodna grupa tovljača u okviru ovog udruženja je zadovoljna ponudom Robnih rezervi od 12.000 tona merkantilnog kukuruza i što se u razmeni mogu ponuditi i teža junad od 500 kilograma i što je „Agroprofit” obezbedio da troškove prevoza preuzme klanica, a ne oni.

U već obavljenoj razmeni farmeri su preuzimanjem 17 kilograma merkantilnog kukuruza za kilogram žive junadi postigli prodajnu cenu junadi od 2,12 do 2,23 evra po kilogramu.

Državne robne rezerve su u objavljenom pozivu utvrdile rok za prijavu 29. novembar, do 10 časova, a posao razmene će trajati do 15. decembra 2019. godine.