- TRŽIŠTE - /29.05.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 15.90 din/kg , pšenica 19.60 din/kg , soja 42.00 din/kg ; /29.05.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 13.65 din/kg , pšenica 20.02 din/kg , soja 32.97 din/kg ; /29.05.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 12.64 din/kg , pšenica 17.12 din/kg , soja 31.21 din/kg ; /29.05.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.70 din/kg , pšenica 22.02 din/kg , soja - ;

Poslovnost države

 

ŠTA JE POKAZALA RAZMENA KUKURUZA ZA JUNAD

Beograd, 14. oktobar 2019.

Sutra će biti poznato koliko je gazdinstava, proizvođača tovne junadi, prihvatilo da preuzme merkantilni kukuruz iz Državnih robnih rezervi u zamenu za svoja utovljena grla. Odlukom Vlade, od 22. avgusta, ponuđeno je 17.000 tona za razmenu, a prvi rezultati pokazuju da ova količina, prema obavljenoj razmeni, neće biti „potrošena” i da postoji još najmanje 10.000 tona merkantilnog kukuruza koji može biti ponuđen stočarima.

Proizvodna grupa odgajivača tovnih rasa goveda, u okviru Udruženja „Agroprofit”, nije u celosti učestvovala u razmeni. Njihovi razlozi za mirovanje su vezani za papirologiju i bojazan da 17 kg kukuruza za kg žive vage junetine neće biti dovoljno da postignu cenu junadi od 2,20-2,30 evra/kg žive vage.

Istina je da razmena kukuruza za junad u junu, prema tada objavljenom pozivu, nije pokazala dobru nameru da se razmenom pomogne stočarima. Međutim, drugi poziv zahteva da se uz prijavu priloži zdravstveno uverenje životinja, koje se po veterinarskim pravilima upućuje klanici i to na utovaru, kao i otvaranje mogućnosti da skladištari koji nemaju kukuruz roda 2018. mogu ponuditi i ovogodišnji rod – drugih začkoljica nije bilo. Farmeri nemaju razlog da se plaše preuzimanjem ovogodišnjeg roda kukuruza, jer su skladištari dužni da uz otpremnicu prilože uverenje o zaštiti kukuruza i certifikat o kvalitetu, kao i da omoguće kupcu da uzme uzorak za eventualnu super analizu.

Očekivanje pojedinih stočara da se ceo postupak razmene sprovede na „časnu reč” nisu realna i to se nikada u ostvarivanju prava u državnim službama neće dogoditi, ali je i vreme da se, gde god je to moguće, postupci svedu samo na bitne uslove. Državne robne rezerve sada imaju dovoljno iskustva da u praksi primenjuju efikasnije i jednostavnije modele.

Sada, kada je konačno uspeo model razmene, uz veliko zalaganje Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, javljaju se farmeri da se ceo postupak ponovi i to što pre. Za ovaj nastavak jednako se zalažu farmeri koji su učestvovali u razmeni, a imaju još utovljene junadi, kao i farmeri koji su to propustili.

Posebna vrednost ove saradnje farmera i Državnih robnih rezervi je u razumevanju da se klanicama može ponuditi junad i veće težine od 500 kg i svih rasa. Upravo ovaj uslov je doneo farmerima olakšanje, jer su duže tovili junad čekajući kupce. Klaničari koji su preuzeli junad za preradu tvrde da je meso i radman visokog nivoa.

Danas je Udruženje „Agroprofit”, koje je i pokrenulo inicijativu za ovu razmenu, delimično sabralo rezultate o razmeni i o tome će sutra obavestiti Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kao i Državne robne rezerve. Nakon njihove računice i sagledavanja uslova na tržištu biće poznato da li se stočari zalažu za nastavak razmene junadi za kukuruz.