Пословност државе

 

ЗАБРАНА ИЗВОЗА  ЖИТАРИЦА УЧВРШЋУЈЕ ПРЕХРАМБЕНУ СИГУРНОСТ НАЦИЈЕ

Нови Сад, 09.03.2022.

Чедомир Кецо

Раст цена житарица у свету и бојазан шта ће се догодити у будућности, као и недвосмислена брига о прехрамбеној сигурности нације, били су довољни разлози за доношење одлуке о забрани извоза поменутих роба, уз уље, из наше земље. Ово је данас образложио председник државе Александар Вучић и обавестио јавност да наша земља има довољно хране и потпуну прехрамбену сигурност у овој години.

С обзиром да је донета забрана извоза, више и није важно да ли су пшеница и кукуруз у силосима, приватним амабарима или складишту Државних робних резерви - најважније је да остају у земљи. Да није ове трговачке пометње са житарицама многи и не би научили да су технолози одавно израчунали да Србија за хлеб годишње троши 860.000 тона пшенице, а да осталих 400.000 тона водимо као битне прелазне залихе. Ми на лагерима тренутно имамо само мало мање пшенице од наших годишњих потреба за производњу хлеба, а мељаву од новог жита имаћемо већ у септембру.

На најаву забране извоза јуче су реаговали  домаћи трговци, па је пшеница у Војводини продавана по цени од 33-34,50 дин/кг и то углавном компанијама које су ту робу држале у свом складишном простору. С обзиром да су сви већи млинови обезбедили залихе раније, по нижој цени од тренутне, пре жетве ће се знати колико зрна наши трговци имају за извоз. Они су проценили да пшеница плаћена по 35 или 36 дин/кг у извозу, који ће уследити  сигурно током ове године, неће изгубити планирану добит, иако у целом послу постоји ризик.

Залихе кукуруза у Србији је теже израчунати, јер су многи зрно лагеровали  у сопственим складиштима, а и многи су оставили кукуруз у клипу и круњење планирају у априлу. Једноставније се може израчунати потрошња кукуруза у сточарству него залихе. Према броју крупне стоке (говеда, свиње, овце) и живине наши сточари за потребе својих стада и јата дневно потроше око 4.500 тона кукуруза (прекрупа или смеше у концентратима) и за сточну храну до нове бербе је довољна залиха од 1.250.000 тона жутог зрна. Потрошња кукуруза у сточној храни се повећава у пролеће, када се квалитетна смеша користи за тов пилића. Међутим, у овом послу многа домаћинства више не виде исплативост, као ни у тову свиња, па се такав пораст ове сезоне, према свему судећи, неће догодити. Када се упореде потрошња кукуруза и количина на лагеру, наши сточари могу бити сигурни у послу којим се баве, а који је све скупљи управо због цене житарица којих имају довољно у понуди.

Достигнута цена сунцокретовог уља,  кога наша земља троши 12 литара по становнику, већ сада је многе ратаре определила да сеју сунцокрет, јер очекују да ће откупна цена бити већа од 60 дин/кг.  ---
 
Subvencije --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---
---
 
Pregled Cena Žitarica --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---


--- Vaš komentar na nove cene žitarica 
---  
---> KLIKNITE OVDE! <------ Besplatni Agro Saveti 
---
---> KLIKNITE OVDE! <---