- TRŽIŠTE - /11.12.2017./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 16.76 din/kg , pšenica 17.80 din/kg , soja 48.20 din/kg ; /11.12.2017./ Berza u Čikagu: kukuruz 13.45 din/kg , pšenica 14.47 din/kg , soja 36.67 din/kg ; /11.12.2017./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 12.36 din/kg , pšenica 13.30 din/kg , soja 33.97 din/kg ; /11.12.2017./ Berza u Parizu: kukuruz 18.33 din/kg , pšenica 18.81 din/kg , soja - ;

POTPISAN MEMORANDUM IZMEĐU SRBIJE I KINE O GARANCIJAMA ZA BEZBEDNOST HRANE

 

Beograd, 25. april 2017.

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije Branislav Nedimović i ministar Generalne uprave za kontrolu kvaliteta, inspekciju i karantin NR Kine (AQSIQ) Dži Šuping potpisali su juče, 24. aprila 2017. godine u Beogradu Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti davanja garancija za bezbednost prehrambenih proizvoda namenjenih za uvoz i izvoz.

Tom prilikom je potpisan i Protokol koji se tiče razmene naučnih informacija oko nodularnog dermatitisa, odnosno bolesti kvrgave kože goveda, a potpisivanju je prisustvovao i ambasador Kine u Srbiji Li Mančang.

Ministar Nedimović je nakon potpisivanja dokumenata izjavio da je potpisani Memorandum krovni dokument koji će omogućiti da Srbija u Kinu izvozi robu biljnog i životinjskog porekla.

Nedimović je objasnio da se to pre svega odnosi na one proizvode za koje postoji interesovanje, a to su razne vrste mesa, mleka i mlečnih proizvoda, kukuruza , šećerne repe i suve šljive u Kinu.

„Ovo je krovni dokument koji će nam dati mogućnost da stvaramo stručne radne grupe po različitim oblastima kako bismo što pre rešili probleme u pogledu izvoza različitih vrsta mesa i u pogledu izvoza nekih vrsta biljnih sortimenata“, istakao je Nedimović.

Kada je reč o potpisanom protokolu vezanom za nodularni dermatitis, Nedimović je podsetio da je Srbija tu bolest prošle godine stavila pod kontrolu i od EU dobila priznanje jer je odbranila prostor Evrope od te bolesti, što joj danas daje za pravo da razgovara i razmenjuje tehnička znanja i iskustva koje je stekla tokom tog perioda.

„Sporazum vezan za nodularni dermatit će nam dati prostor da automatski nakon sagledavanja čitavog stanja od strane zajedničke radne grupe možemo da stavimo naše sertifikate u pun pogon i da može da dođe do izvoza goveđeg mesa“, rekao je Nedimović.

Prema njegovim rečima, juče je predstavnicima AQSIQ–a, predat i preveden upitnik koji se tiče izvoza svinjskog mesa, a to su polazne osnove da dođe do realizacije izvoza te vrste mesa, posebno zamrznutog.

Taj posao bi trebalo da bude vrlo brzo završen, rekao je ministar Nedimović i najavio  da će sledeće sedmice biti predat i popunjeni upitnik kineskoj strani koji se tiče izvoza proizvoda biljnog porekla, pre svega merkantilnog kukuruza, suve šljive i melase, i očekuje se da će se vrlo brzo krenuti u realizaciju izvoza i te robe.

Nedimović je naveo da je sa kineskim predstavnicima danas razgovarano i da su razmenjene informacije i upitnici o mogućnosti izvoza mleka i mlečnih proizvoda, kao i mleka za bebe iz Srbije u Kinu.

„To su namirnice koje su osetljive za zdravlje stanovništva i zato moramo biti pažljivi i raditi obazrivo i da imamo sinhronizovane akcije kako bi čitav ovaj proces živeo duži vremenski period“, rekao je Nedimović.

Nedimović je istakao i da pored postojećih privrednih subjekata iz Srbije koji trenutno žele da izvoze na prostor Kine, ima i nekoliko kineskih investitora koji su zainteresovani da investiraju u sektor prehrambene industrije Srbije, odnosno u sektor mleka i mesa, pa se rešavanjem administrativnih barijera koje se tiču bezbednosti hrane, stvaraju uslovi da se te investicije nesmetano realizuju.

„Bez rešavanja ovih pitanja koja se tiču bezbednosti nemoguće je realizovati investicije ovakvog tipa“, naglasio je Nedimović.

Dži Šuping je kazao da Srbija i Kina imaju tradicionalno dobre odnose koji su trenutno na najvišem nivou i da je potpisivanje jučerašnjih dokumenata veoma značajno da se osigura bezbednost hrane, jer je to neophodan uslov da bi ona što brže mogla da se nađe na tržištu Kine.