- TRŽIŠTE - /21.07.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 18.40 din/kg , pšenica 18.40 din/kg , soja 43.50 din/kg ; /21.07.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 12.94 din/kg , pšenica 19.76 din/kg , soja 33.57 din/kg ; /21.07.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 12.08 din/kg , pšenica 15.79 din/kg , soja 31.73 din/kg ; /21.07.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 20.25 din/kg , pšenica 21.52 din/kg , soja - ;

ПОВРТАРИ ИЗ ГЛОГОЊА ПРАВЕ ЗАДРУГУ ЗА КУЋНУ ДОСТАВУ ПОВРЋА

 

Панчево/Глогоњ, 31.03.2020.

Извор: Tanjug

  • После затварања пијаца највећи проблем за мале и средње повртаре је пласман производа, каже за Танјуг председник Удружења повртара из Глогоња Данаил Вучковски.

Он најављену подршку државе приватницима оцењује као меру од која ће можда бити да се преживи.

За одржање производње потребно више јер су улагања велика. На државу се не бих нешто претерано ослонио, што се тиче нас ми убрзано радимо на оснивању задруге, и да преко ње односно да достављамо поврће на кућну адресу и тако допремо до крајњих купаца, каже Вучковски.

Додаје да се и пре невоља због короне део робе достављао директно ресторанима и купцима који нису могли да долазе на пијацу.

Најављена подршка државе ће можда да значи да се преживи, али што се тиче производње где су улагања много већа нисам сигуран да ће то претерано да нам помогне, каже он.

Малим и средњим повртарима кванташка и зелене пијаце били су најчешће место продаје и извор прихода, а сада су оне затворене.

Он додаје да удружење у постојећим ванредним околностима продаје покушава да смисли нову логистику да би поврће стигло до купаца, и да се истовремено сачува и здравље купца и произвођача, односно превозника.

Мислим да су мере које држава предузима око корона вируса претеране и да се гуши комплетна привреда, нисмо само у питању ми него комплетан систем и питање је и да се сада укине ванредно стање коме бисмо пласирали наше производе јер ће сигурно опасти куповна моћ грађана, каже он.

На питање каква би им подршка државе требала, Вучковски каже да би требало да се реагује на више нивоа.

Мора да се реагује на више нивоа како бисмо сви заједно могли да изађемо из ове кризе, тешко да може сва роба да се дистрибуира из једног центра, или да држава сама преузме комплетну ту логистику, неопходно је да буде ангажовано више људи, како би поврће стигло до купаца, каже и додаје да је битно да и у овим временима поврће као извор витамина стигне до купаца.

Глогоњ је, иначе, традиционално повртарско место, на територији Панчева лоцирано уз Тамиш, из кога на хиљаде тона поврћа стигне на тржиште Србије, пре свега Београда а удружење има 30 чланова који држе око половине повртарских површина у том атару.