Predlog Društva novinara Vojvodine

 

PRIZNANJA FAO ZA JASMINU NIKITOVIĆ STOJIČIĆ I VLADU VOZARA

Novi Sad, 13. maj 2011.

 

Društvo novinara Vojvodine na redovnoj skupštini, a na predlog Sekcije agrarnih novinara je odlučilo da za poseban doprinos razvoju poljoprivrede za priznanje FAO (organizacija Ujedinjenih nacija) predloži istaknutu novinarku TV Beograd Jasminu Nikitović Stojičić i Vladimira Vozara, prvog i najvećeg proizvođača organske hrane u Srbiji.

Jasmina Nikitović Stojičić se više od trideset godina aktivno bavi novinarstvom - najduže u elektronskim medijima. Radila je u informativnom, dokumentarnom i zabavnom programu RTS-a, a poslednjih deset godina uređuje emisiju „Znanje imanje“. Jedan je od osnivača i prva predsednica udruženja poljoprivrednih novinara „Agropress“.

 

Jasmina Nikitović Stojičić sa ekipom na snimanju emisije „Znanje imanje”, čiji je urednik

Ovlašćeni je trener FAO za rad sa ženama na selu - na socijalno ekonomskom razvoju. Organizuje radionice i edukativna putovanja. Učestvovala je u kampanji da se ubrza donošenje zakona koji usaglašavaju poljoprivredu Srbije sa EU. Promovisala je srpsku poljoprivredu na kongresima i seminarima u Japanu, Južnoj Koreji, Južno Afričkoj Republici, Čileu, SAD i širom Evrope. Posebno je angažovana na promociji modela kako da opstane mali proizvođač - proizvodnja organske hrane, biodinamičke, integralne, razvoj etno i eko turizma. Dobitnica je više nagrada za informisanje, a značajnije su: „Kapetan Miša Anastasijević“, „Zlatna Povelja Novosadskog sajma“, „Agro Lider udruženja agrarnih ekonomista“, „Zlatno zrno“, „Zlatna plaketa Agropressa“.

Vlada Vozar je i najveći promoter organske hrane u Srbiji, što potvrđuje učešćem i ponudama na mnogim izložbama hrane, posetama školama i učešćem u programima medija. Ovih dana svoj program proizvodnje je dopunio i gajenjem aromatičnog i lekovitog bilja iz sistema organske proizvodnje.

Vozar trenutno u sertifikovanoj organskoj proizvodnji ima dvadesetak vrsta povrća na oko 30 hektara. Ovaj posao je razvio prema potrebama našeg tržišta i smatra da za veći obim od postojeće ponude nema uslove, jer većinu radova obavlja angažovanjem radnika i bez hemijskih sredstava. Trenutno snabdeva tržište u Novom Sadu i Beogradu, ponude za izvoz povrća, koje je dobio do sada, nije mogao da prihvati.

 

Vladimir Vozar s ponosom prodaje svoje proizvode