- TRŽIŠTE - /13.01.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 15.00 din/kg , pšenica 19.00 din/kg , soja 38.30 din/kg ; /13.01.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 16.19 din/kg , pšenica 21.81 din/kg , soja 36.05 din/kg ; /13.01.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 15.58 din/kg , pšenica 18.07 din/kg , soja 34.30 din/kg ; /13.01.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 20.35 din/kg , pšenica 22.70 din/kg , soja - ;

PREDOSTROŽNOST ZBOG SVINjSKE KUGE: Zbog 20 bolesnih, ubijeno 690 svinja

 

Beograd, 30. septembar 2019.

Izvor: Večernje novosti

  • Država obeštetila sve proizvođače za čije se životinje sumnjalo da imaju afričku kugu. Zaraza otkrivena u 18 gazdinstava

Država je do sada isplatila više od 8,2 miliona dinara stočarima čije su svinje ubijene zbog afričke kuge svinja. Od kada je u avgustu potvrđen virus ove opake bolesti u Srbiji, veterinarska inspekcija, kako "Novosti" saznaju, eutanazirala je 619 grla svinja, dok je zaraza zvanično bila potvrđena kod 20 grla. Ostale su ubijene zbog neposredne blizine samog domaćinstva ili su bile zajedno u oboru sa zaraženim životinjama.

Prisustvo ove zarazne bolesti tada je zvanično potvrđeno u referentnoj laboratoriji u Madridu, i to u selima Velika Krsna, Rabrovac i Kusadak. Poslednji zabeleženi slučajevi bili su u mestu Srpski Itebej, Opština Žitište, gde je ubijeno sedam grla, od čega je zaraza bila pronađena kod dve životinje. Kada je bolest otkrivena, u prvom momentu je ubijeno više od 200 svinja. Vlasnici životinja odmah su dobili novac za eutanazirane i uginule životinje.

- Zaraza je bila potvrđena u 18 gazdinstava u Srbiji, ali su životinje uništene u svakom domaćinstvu koje je bilo u kontaktu sa onim gde je bolest otkrivena - kažu nam u Ministarstvu poljoprivrede. - Do sada je bilo zaraženo oko 20 svinja i isplaćeno 8.286.260 dinara. Još u avgustu je doneto rešenje o proglašenju zaraženog područja oko Mladenovca, u poluprečniku od tri kilometra. A, sredinom septembra, kada se bolest pojavila u Srpskom Itebeju, i Srednjebanatski upravni okrug proglašen je zaraženim područjem od bolesti afričke kuge svinja.

Naša zemlja odolevala je naletu ove zaraze više od dve godine. Još kada je bolest bila potvrđena u Rumuniji, Mađarskoj i Bugarskoj. Bolest se prenosi lako, nije opasna po ljude, ali može da izazove ogromnu ekonomsku štetu. Kako ne postoji vakcina, a ni lek, kada se pronađe žarište, sve svinje moraju biti ubijene. Čak i one koje se nalaze u kontaktnom domaćinstu. Zbog toga najveća opasnost preti farmama, jer u slučaju pojave bolesti, sve svinje moraju biti ubijene.

Stručnjaci objašnjvaju da je i najveća zaštita od bolesti upravo na velikim farmama i da su potencijalna žarišta upravo mala domaćinstva, gde se, nažalost, ne vodi mnogo računa ni o ishrani životinja, ali ni o higijeni i prostoru gde se drže.

- Stalno apelujemo na građene da svako uginuće svinja i sumnje na pojavu afričke kuge prijave obavezno veterinarskoj službi, jer je to jedan od najefikasnijih načina da se bolest ne širi - ističu u Ministars tvu poljoprivrede. - Bolest se širi putem zaražene odeće, obuće, leševa uginulih i zaklanih životinja, glodara, insekata, kontaminiranih ostataka hrane...

ZABRANE UVOZA I IZVOZA

Crna Gora, BiH i Severna Makedonija zabranile su uvoz svnjskog mesa iz Srbije zbog pojave afričke kuge. BiH je nešto malo liberalizovala tu zabranu. S druge strane, naša zemlja je već odavno spustila rampu za svinjsko meso i pojedine svinjske prerađevine koje stižu iz Mađarske, Bugarske i Rumunije, upravo iz istih razloga. Zabrana je na snazi već više od godinu dana.