PREDSEDNIK TADIĆ ISPRATIO AGRONOME NA RAD U SELA

 

Beograd, 31. oktobar 2011.

Ministarstvo poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede, u subotu 29. oktobra 2011. godine u „Centru Sava“ organizovalo je radni sastanak ''Stručno znanje za vaše imanje'', povodom potpisivanja Ugovora između nezaposlenih inženjera poljoprivrede i predstavnika poljoprivrednih stručnih i savetodavnih službi.

Ovom događaju od nacionalnog značaja, prisustvovali su predsednik Republike Srbije Boris Tadić i ministar poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede Dušan Petrović.

Predsednik Srbije Boris Tadić obraćajući se inženjerima poljoprivrede i stručnjacima  je rekao: „Srbija ni iz daleka nije ispunila svoje potencijale u poljoprivredi i očekujem da će u narednih pet godina vrednost poljoprivredne proizvodnje biti duplirana.

Obraćajući se upravo angažovanim agronomima u Sava centru predsednik Tadić je istakao da je država, sa svoje strane, ulažući u saobraćajnu infrastrukturu i sklapajući strateška partnerstva koja omogućavaju plasman poljoprivrednih proizvoda u inostranstvo, stvorila bazu za razvoj poljoprivrede.

„Vaša je obaveza da budete novi sistem u kojem svaki poljoprivredni proizvođač dobija savet koji povećava proizvodnju, poboljšava život, veže ga za selo i poljoprivrednu profesiju“, poručio je Tadić agronomima.

„Mnogo smo investirali u fizičku infrastrukturu: puteve, železnice, energetiku i informacione tehnologije, ali nismo dovoljno uradili u nefizičkoj infrastrukturi. Ovaj dan je vaoma važan, jer poljoprivredni fakulteti, instituti i vi treba da razgranate mrežu, da napravite kapilarni sistem koji će doći do poljoprivrednih proizvođača“, zaključio je predsednik Tadić.

„Videćemo za nekoliko godina da li je ovaj dan bio istorijski, jer skloniji smo da počnemo sa manje ambicioznim ocenama, a da više radimo“, rekao je Tadić i agronomima poručio da je profesionalna budućnost sada u njihovim rukama: „Morate da obiđete svako domaćinstvo u Srbiji i da ljudima date pravi savet. Morate da otklonite nepoverenje i druge zapreke, a zemljoradnici će na osnovu svojih budućih prinosa znati da li da vam veruju“.

Predsednik Tadić je novozaposlenim agronomima preporučio da u kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima ističu važnost osiguravanja gazdinstava i letine: „Naši poljoprivrednici još nemaju kulturu osiguravanja i zavise od neba i toga da li će nepogoda pogoditi njihov kraj. Kada dajete poruku poljoprivrednicima koje agrotehničke mere da primenjuju treba da im kažete da je izuzetno važno da osiguraju svoja imanja.“

Ministar poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede Dušan Petrović izjavio je da će agronomi sa kojima je Ministarstvo potpisalo Ugovor o angažovanju na mesto asistenta - savetodavca dobiti posao na godinu dana.

„Ovaj jednogodišnji angažman agronoma biće prilika za vaš dalji profesionalni razvoj kako bi se osposobili za savetodavce u specijalizovanim oblastima, kao što su voćarstvo, povrtarstvo, organska proizvodnja“, rekao je Petrović u Sava Centru gde su se okupili svi inžinjeri sa kojima je država zaključila Ugovor.

Ministar je podsetio da u Srbiji sada dva miliona ljudi živi od poljoprivrede i da se oko 800 hiljada porodica bavi tom delatnošću i ukazao da je poljoprivreda veliki potencijal Srbije, ali nedovoljno iskorišćen: „Među poljoprivrednicima je dva puta više siromašnih nego među ljudima koji žive u gradu i to je potrebno promeniti, čemu treba da doprinese i angažman agronoma.“

Profesorka na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu Zorica Vasiljević pohvalila je i podržala ovu akciju Ministarstva poljoprivrede i trgovine, istakavši da će doprineti smanjenju nezaposlenosti u našoj zemlji.