- TRŽIŠTE - /29.05.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 15.90 din/kg , pšenica 19.60 din/kg , soja 42.00 din/kg ; /29.05.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 13.65 din/kg , pšenica 20.02 din/kg , soja 32.97 din/kg ; /29.05.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 12.64 din/kg , pšenica 17.12 din/kg , soja 31.21 din/kg ; /29.05.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.70 din/kg , pšenica 22.02 din/kg , soja - ;

PRERODILE JABUKE SLABO NALAZE KUPCE

 

Novi Sad, 22. oktobar 2018.

Izvor: Dnevnik.rs

  • Sve voće ove godine dobro je rodilo, ali se o jabukama najviše priča, ne samo zato što je cena jabuka ove godine znatno niža nego lane već i zato što rod slabo nalazi kupce.

Ove godine ni izvoz ka Rusiji ne ide kako se očekivalo jer su Rusi poslednjih godina kupovali sadnice pa im je rod počeo dospevati za branje.Doduše, ka ruskom tržištu idu tone jabuka velikih proizvođača, posebno onih koji na lageru imaju sorte koje ne uspevaju na ruskom tlu, poput sorte fudži.

Ali dok veliki prodaju, sitniji posednici jabučnjaka muče se kako da voće održe zdravo u nedostatku kupaca i hladnjača.Pokazalo se ove godine da savete stručnjaka u voćarstvu treba slediti jer se situacija u kojoj su sada jabučari koji nemaju velike površine pod zasadom, može prevazići samo udruživanjem i investiranjem u hladnjače.

Srem je pun jabuka, pa je tako i u Banoštoru. Malo je kuća čija dvorišta nisu puna naslaganih džakova jabuka jer su pomoćne prostorije u domaćinstvima već pune jabuka. Neki od njih pripremaju se da peku rakiju, računajući da će tako bolje proći nego da na veliko za kilogram jabuka dobiju 17 dinara. Među njima ima i onih koji neće da beru jabuke zbog velikih izdataka prema beračima. Neki su razočarani zbivanjima na tržištu pa hoće da batale jabučnjake.

Milenko Kukić iz Banoštora bavi se jabukama već 20 godina. Ima 2.000 sadnica i namerava da raskrči voćnjak.

" Od dve decenije bavljenja jabukama, svake pete-šeste godine nešto zaradim",  kaže Kukić. "Jedne godine je suša, druge kiša, onda mraz uništi cvet… i tako redom."

On kaže da ne veruje da bi udruživanjem nešto postigao.

"Udruživanje nije jednostavno, kada niko ni sa kim neće, kako se može postići dogovor između velikog broja ljudi?",  pita se Kukić.

Ali recept su pronašli u Zemljoradničkoj zadruzi „Voćar” u Starom Slankamenu, gde se „dogovor kuću gradi” u praksi odlično pokazao. Zadrugari s nestrpljenjem iščekuju odgovor iz Egipta kako im se dopadaju naše sorte ajdared i crveni delišes, koje su u dva  kontejnera od po 20 tona poslali i naplatili kilogram po 30 evrocenti.

"Pošto je izvoz za Rusiju bio malo posustao, nismo sedeli skrštenih ruku", kaže Nikola Lončar iz „Voćara”. "Osluškujemo tržište i slušamo savete iskusnijih u voćarstvu. Čuli smo i za Maroko kao novu destinaciju za izvoz domaćih jabuka i preduzeli korake po tom pitanju. Ove sedmice smo spakovali i 60 tona jabuka greni smit i ajdared za Rusiju, i za kilogram smo dobili 28 dinara."

On kaže da „Voćar” traži i bira kome će prodati ovogodišnji rod.

Zemljoradnička zadruga „Voćar” ima 42 zadrugara i u hladnjačama ima ove godine 3.500 tona jabuka , ali tek od Nove godine planira da ozbiljnije počne da prodaje ovogodišnji rod. 

Treba pratiti evropska kretanja

"Ove godine na evropskom tržištu ima 36 odsto više jabuka nego prošle godine pa je ponuda ogromna i to podrazumeva i niže cene", kaže profesor  Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu dr Zoran Keserović. "Sada možemo očekivati evropske cene od 28 do najviše 40 evrocenti kilogram. Domaći proizvođači jabuka moraju se prilagođavati evropskim kretanjima, prelaziti s konvencionalne proivodnje na organsku, što se čini u Evropi, ali se moraju udruživati i zajednički ulagati."