Preseljenje stanovništva u gradove ne zaustavlja se

 

U SELIMA NAPUŠTENO  OKO 50.000 KUĆA 

Beograd, 17. novembar 2016.

Izvor: Dnevnik 

U Srbiji će u narednom periodu nestati nekoliko desetina sela, jer u svakom četvrtom živi manje od 100 stanovnika, ocenjeno je u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti na predstavljanju nekoliko publikacija o poljoprivredi. 

Akademik Dragan Škorić, urednik knjige „Unapređenje sela u brdsko-planinskim područjima Srbije”, kazao je da u oko 1.000 sela u Srbiji ima manje od 100 stanovnika i da su to uglavnom ljudi prosečne starosti 59 godina i s lošom školskom strukturom. Po njegovim rečima, nestajanje posebno preti brdsko-planinskim selima, koja se najviše napuštaju zbog loših uslova za život. 

- Vrema je za uzbunu kada su sela u pitanju - dodao je Škorić, naglasivši da treba odmah pokušti zaustaviti te negativne trendove. 

Na jučerašnjem skupu u SANU rečeno je da u Srbiji ima oko 4.600 sela, i da je u njima oko 50.000 napuštenih kuća, kao i da u oko 145.000 kuća trenutno niko ne živi. 

Istaknuto je i da, po statističkim podacima, u 86 odsto sela broj stanovnika opada, dok se samo kod 12 odsto njih beleži porast. 

Teški uslovi za život, udaljenost od gradova, nedostatak puteva, prodavnica, škola, vrtića, pošta, apoteka, ali i veterinarskih ambulanti - jer je poljoprivreda osnovno zanimanje na selima odnosno nepostojanje nikakve šanse za zaradu osim obrade zemlje, glavni su razlozi napuštanja i zapuštanja sela, čulo se na skupu. 

Ocenjeno je i da se može očekivati da će se mlađi naraštaji vraćati iz grada u selo tek kada se stvore uslovi za život na selu kao što su u gradu. 

U cilju zaustavljanja izumiranja sela potrebna je, po mišljenju učesnika, i jasna politika ruralnog razvoja Srbije, odnosno da se problemi rešavaju sistemski. 

Po ranijim podacima, u Srbiji postoji 5,1 miliona hektara poljoprivrednog zemljišta, od čega je obradivo 4,2 miliona, a koristi se tek 3,35 miliona, što je značajan potencijal.

NEDIMOVIĆ: MERE ZA OPSTANAK

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je najavio da će Ministarstvo poljoprivrede za dvadesetak dana izneti mere za stimulisanje poljoprivredne proizvodnje i razvoj novih gazdinstava u devastiranim područjima Srbije da bi se sprečilo nestajanje sela. 

- To je društveni fenomen koji je neverovatno važan za našu državu i ne može se rešavati samo u okviru poljoprivrede - rekao je Nedimović u izjavi Tanjugu. - Potreban je multidisciplinarni pristup da napravimo široku akciju. 

On je kazao da će u okviru delatnosti Ministarstva biti pokrenuta aktivnost u narednom budžetu da bi se u najnerazvijenijim područjima stimulisali poljoprivredna proizvodnja i razvoj novih gazdinstva u devastiranim područjima Srbije.