ПРЕТЕРАН РАСТ ЦЕНА ЈУНАДИ МОГАО БИ ДА УГРОЗИ ИЗВОЗ

 

Београд, 11.фебруар 2021.

Политика

  • После дуге стагнације и пада цена изазваних пандемијом и затварањем извозних тржишта цена јунади коначно бележи раст. Јунад сименталске расе у овој години достигла је највишу цену од 2,05 евра по килограму, а фармери су последњих дана за исти квалитет добијали 2,10 евра.

У Мачви и Срему цена је порасла на 2,20 евра, објавило је удружење „Агропрофит”, које окупља и Производну групу товљача говеда. Црно-бела јунад све до јуче купована су по 1,60 евра за килограм, а данас су 1,70-1,80 евра. Произвођачи сада очекују и нови раст подстакнути мањом понудом на тржишту, али је питање да ли је то реално из многих разлога.

Промене цена на тржишту ипак изазивају нове проблеме на релацији произвођача и откупљивача. Ово удружење због тога је затражило састанак заинтересованих страна у Привредној комори Србије јер би, како сматрају, натезање око цена на далеке стазе могло да угрози извоз на штету свих у овом ланцу.

– Велика продаја квалитетне јунади крајем прошле године и првих дана ове, углавном по ниским ценама, утицала је да данас купци имају за избор мање количине, али их чека виша цена – кажу у овом удружењу.

Како наглашавају, процењује се да су газдинства којима је „горело под ногама” због кредитних обавеза испоручила своја грла у протеклом периоду по ниским ценама због брзог плаћања. Преосталим товљачима, онима који су били у бољој финансијској позицији, сада се у новим околностима не жури са продајом, иако у тову користе скуп кукуруз.

На другој страни, кланичари извозници имају сталне купце, али и неке нове, па четири до пет кланица ових дана ужурбано прикупља квалитетну говедину и нуде ниске цене тако да немају успеха у куповини.

– Упутили смо Министарству пољопривреде молбу да непотрошени новац за подстицаје од прошле године, реч је о премији од 20.000 динара, настави да исплаћује, у овој години, до износа од укупно два милиона евра и да се на овај начин смањи скок цене јунади – наводе у удружењу „Агропрофит” и упозоравају да уколико раст цена буде настављен извозници неће моћи да остваре реалне уговоре са купцима јунећег меса.

Они сматрају да је нови уговор са Ираном, где је цена јунетине у малопродаји 13,04 евра по килограму, важан за говедарство у Србији и да може да буде шанса за дугорочан извоз. Међутим, наглашавају да товно говедарство у овом часу доживљава велике осцилације тако да је неопходно убрзати све исплате различитих подстицаја, а посебно за реализовани тов.

Удружење сматра да је предлог мера за говедарство, које је објавило Министарство пољопривреде, подстрек и одговарајућа сигурност, али без хитног разговора товљача и извозника у Привредној комори Србије и договора о партнерству неће бити сигурности у овом делу сточарства.

– Ако се догоди да сада фармери високим ценама притискају извознике, то ће донети обострану штету, тврде у удружењу. Фармери и кланичари морају да постигну договор о кооперацији, да би и једни и други имали одрживу производњу – сматрају у удружењу „Агропрофит”.

– Оваква ситуација на тржишту могла би да утиче и на повећање цена јунећег меса и прерађевина и у малопродаји, али за то нема разлога. Већина кланичара већ је калкулисала малопродајне цене, и држи их већ дуго, као да су плаћали живу меру јунади два евра иако се добро зна да су их куповали јефтиније – каже аналитичар Чедомир Кецо из удружења „Агропрофит”.

Из удружењу наводе да у Србији понуда јунади за извоз не прелази 6.000 грла, а да укупно у тову има око 12.000 до 15.000. Из Производне групе товљача овог удружења трећина газдинстава је одустала од обнављања това.

Померање цене јунади, управо због мањег интересовања фармера за наставак това, још није утицало на поскупљење телади, које и даље продају накупци за 500 до 600 евра по комаду.---
 
Pregled Cena Žitarica --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---


--- Kako Povećati Prinos 
---  
---> KLIKNITE OVDE! <------ Besplatni Agro Saveti 
---
---> KLIKNITE OVDE! <---