- TRŽIŠTE - /10.12.2019./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 14.82 din/kg , pšenica 19.00 din/kg , soja 38.00 din/kg ; /10.12.2019./ Berza u Čikagu: kukuruz 15.15 din/kg , pšenica 20.82 din/kg , soja 35.09 din/kg ; /10.12.2019./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 14.95 din/kg , pšenica 15.75 din/kg , soja 32.85 din/kg ; /10.12.2019./ Berza u Parizu: kukuruz 19.39 din/kg , pšenica 21.50 din/kg , soja - ;

PRILIKA DA MLADI POLJOPRIVREDNICI PODMLADE MEHANIZACIJU

 

Šabac, 27. novembar 2019.

Izvor: RTS

  • Interesovanje mladih ┼íaba─Źkih poljoprivrednika za nabavku nove mehanizacije uz pomo─ç dr┼żave, nikada nije bilo ve─çe. Visina podsticaja je 75 odsto od vrednosti investicije bez poreza na dodatnu vrednost, a kupuje se nakon uplate novca.

Mladi poljoprivrednici zemlji┼íte uglavnom obra─Ĺuju ma┼íinama koje su starije od njih. Za unapre─Ĺenje i pro┼íirenje proizvodnje od koje ┼żive, nova i savremena mehanizacija im je, neophodna.

„Bavim se proizvodnjom povr─ça, a poslednjih godina uvodim i lekovito bilje u svoju setvenu strukturu. Iz godine u godinu se trudim da proizvodnju lekovitog bilja usavr┼íim i pro┼íirim. Po┼íto sam master in┼żenjer za┼ítite bilja, i doktorand, svoje znanje sa Poljoprivrednog fakulteta, od ove godine ─çu poku┼íati da primenim na gazdinstvu", ka┼że Jovan Lazarevi─ç iz Kujavice.

O proizvodnji, mladi mnogo znaju, ali im je za opstanak na selu, ka┼żu, neophodna pomo─ç. Uz dr┼żavne subvencije, mnogi planiraju da kupe nekoliko manjih ma┼íina.

"Zainteresovana sam za konkurs, student sam druge godine Poljoprivrednog fakulteta, ratarski smer. Za sada imam mlad, tek u februaru zasa─Ĺen zasad vi┼íanja, hektar i po. Htela bih da uzmem vu─Źni atomizer od hiljadu litara, frezu pipalicu i rasipa─Ź mineralnog ─Ĺubriva", obja┼ínjava Jovana Marinkovi─ç iz Bogosavca.

Poljoprivrednici koji su u prošloj ili ovoj godini registrovali gazdinstvo i nisu stariji od 40 godina, osim mašina i opreme, mogu da nabave i kvalitetna priplodna grla.

"Veoma je veliko interesovanje za razli─Źite vrste investcija, a najvi┼íe za opreme i ma┼íine u primarnoj biljnoj proizvodnji, za osnovnu obradu zemlji┼íta – plugovi, tanjira─Źe, drlja─Źe. Zatim, u primarnoj sto─Źarskoj proizvodnji, za nabavku sto─Źne hrane i kvalitetnih priplodnih grla", isti─Źe Mirjana Milo┼íevi─ç iz Poljoprivredne savetodavne i stru─Źne slu┼żbe u ┼áapcu.

Vi┼íe od 80 ┼íaba─Źkih poljoprivrednika se do prijavilo na konkurs koji se zavr┼íava na kraju godine.

Maksimalan iznos po zahtevu je milion i po dinara, a mladi se nadaju da ─çe novca biti za sve koji ┼żele da na ovaj na─Źin unaprede proizvodnju.