- TRŽIŠTE - /21.07.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 18.40 din/kg , pšenica 18.40 din/kg , soja 43.50 din/kg ; /21.07.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 12.94 din/kg , pšenica 19.76 din/kg , soja 33.57 din/kg ; /21.07.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 12.08 din/kg , pšenica 15.79 din/kg , soja 31.73 din/kg ; /21.07.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 20.25 din/kg , pšenica 21.52 din/kg , soja - ;

Pripreme poljoprivrednika za izvoz

 

PUT DO IZVOZNIH DOZVOLA ZA MLEKO I MESO

Beograd, 11. mart 2011.

 

USAID Agrobiznis projekat organizuje,  u saradnji sa Upravom za veterinu, Ministarstva poljoprivrede, ┼íumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, seminar sa temom „Odobravanje i sertifikacija proizvoda od mesa i mleka za izvoz”, koji ─çe se odr┼żati 14. i 15. marta u Kraljevu.
Seminar ─çe otvoriti Sanja ─ćelebi─çanin, na─Źelnica odeljenja veterinarske inspekcije u Upravi za veterinu i Jim Herne, zamenik direktora Agrobiznis projekta, Ameri─Źke agencije za me─Ĺunarodni razvoj (USAID).
Skupu ─çe prisustvovati kompanije koje se bave proizvodnjom mesa i mleka kao i predstavnici zainteresovanih institucija.
Program Seminara obuhvata slede─çe teme: zakonska procedura odobravanja rada objekata; zakonske obaveze obavljanja slu┼żbene kontrole u objektima za proizvodnju i promet hrane ┼żivotinjskog porekla; preduslovi za pristup roba koje su pod veterinarsko-sanitarnom kontrolom na tr┼żi┼íte zemalja EU i Carinskog Saveza;  postupak odobravanja i stavljanja na listu objekata za izvoz na tr┼żi┼íte EU; izvozne me─Ĺunarodne veterinarske potvrde (sertifikati) i postupak izdavanja; iskustva u sprovo─Ĺenju samokontrole i obaveze subjekta u poslovanju hranom, sadr┼żaj i primena novih propisa o mikrobiolo┼íkim kriterijumima za hranu.
USAID Agrobiznis projekat organizuje ovaj skup sa ciljem da pribli┼żi i razjasni procedure pribavljanja izvoznih dozvola i tako pomogne proizvo─Ĺa─Źima koji nameravaju da krenu sa izvoznim programima.
Agrobiznis projekat USAID sara─Ĺuje i sa drugim srpskim poljoprivrednim proizvo─Ĺa─Źima u svim fazama proizvodnog ciklusa, prate─çi robu “od njive do trpeze”. Osnovni cilj je da se pove─ça vrednost prodaje srpskih poljoprivrednih proizvoda i da se podstakne otvaranje novih radnih mesta u poljoprivredi.

 

      (AgroServis)