Privredna komora Srbije

„MINI SAJAM NABAVKE“

Beograd, 10. maj 2011.

Ministar poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede Dušan Petrović otvorio je „Mini sajam nabavke“ u Privrednoj komori Srbije na kome je predstavljena ponuda srpskih proizvođača robe široke potrošnje.

Tom prilikom ministar Petrović  je izjavio da dolazak „Delezea“ predstavlja i veliku izvoznu šansu za srpske proizvođače, jer će moći da svoju robu plasiraju na evropsko, pa čak i američko tržište, gde ta kompanija ima svoje maloprodajne lance.

-Dolaskom na srpsko tržište belgijskog trgovinskog lanca „Deleze“ domaća trgovina će postati efikasnija, kao i proizvodnja poljoprivredno-prehrambenih proizvoda – dodao je ministar Petrović.

Proizvođači će svoju ponudu predstaviti „Delezegrupe“ kako bi se razmotrile mogućnosti izvoza i prodaje srpskih proizvoda u njihovim maloprodajnim objektima.

Na mini sajmu nabavke okupilo se 70 srpskih proizvođača iz prehrambene industrije, koji su podeljeni u osam grupa među kojima su oni koji proizvode ulje, brašno i testeninu, sokove, žestoka pića, mineralne vode, zatim proizvođači mesa i ribljih proizvoda, voća, povrća, mleka i mlečnih proizvoda, proizvođači kućne hemije i papirne konfekcije.

Prema anketi koju je nedavno sproveo „AgroServis“, poljoprivrednici, prvenstveno povrtari i voćari, bi želeli da se među novim trgovačkim lancima pojave takvi koji odmah plaćaju preuzetu robu. Naime, u Evropi postoje trgovački sistemi gde se na kasi obavlja razdvajanje para – dobavljač još sa kase dobija svoj deo, država porez, a prodavcu ostaje marža.

Dužina plaćanja poljoprivrednih proizvoda u Srbiji je 30-90 dana, a marže koje zaračunavaju trgovci su i preko 30%. (AgroServis)