- TRŽIŠTE - /24.01.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 15.60 din/kg , pšenica 19.40 din/kg , soja 38.30 din/kg ; /24.01.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 16.49 din/kg , pšenica 22.69 din/kg , soja 35.55 din/kg ; /24.01.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 15.90 din/kg , pšenica 18.14 din/kg , soja 33.35 din/kg ; /24.01.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 20.28 din/kg , pšenica 23.07 din/kg , soja - ;

Prof. dr Zoran Keserović

 

U EVROPI MANJE VOĆA – BIĆE DOBRA CENA KOD NAS

Novi Sad, 6. septembar 2019.

Izvor: Radio Beograd

Za voćare je ova godina puna izazova. Izvoz u Rusiju značajno je smanjen, a cene na domaćem tržištu daleko su ispod očekivanja proizvođača. Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Zoran Keserović kaže da bi saldo u izvozu mogle da poprave jabuke, čija je proizvodnja u Evropi smanjena za 20 odsto, što je odlična šansa za naše proizvođače. On voćarima savetuje da sačuvaju ajdared i jonagold, jer će, kako očekuje, imati odličnu cenu.

  • Znači, u Evropi se očekuje negde za 20 odsto manji prinos u odnosu na 2018. Pogotovo u Poljskoj gde je došlo do smanjenja proizvodnje čak do 48 odsto, takođe i u Nemačkoj oko 30 odsto, jabuke. Generalno, umesto 13,5 miliona tona, koliko inače Evropa proizvede, sada se očekuje nešto više od 10 miliona tona. Ono što je posebno značajno da je najviše došlo do smanjenja proizvodnje jabuke ajdared, pošto je u Poljskoj to vodeća sorta, gde je smanjenje i do 50 odsto, isto i sorte jonagold za 60 odsto. Tako da očekujem u ovoj 2019. godini dobru cenu jabuke za naše proizvođače.

Kakav će biti rod kod nas?

  • Mislim 5-8 odsto manje u odnosu na 2018., ali ono što sam video ove godine je dobar kvalitet svuda, bere se gala i trenutno je dobra cena gale. U 2018. dosta su i proizvođači bili krivi, jer je bilo dosta jabuke lošijeg kvaliteta. Ovde se mora standardizovati, prvo promena strukture sortimenta i standardizovati tehnologiju proizvodnje. Ove godine će kvalitet jabuke biti bolji u odnosu na prethodnu godinu, a biće i plasman.

Da li će i cena biti bolja?

  • Možda ne takve cene kakve je Srbija imala u poslednjih 10-15 godina, jer je imala najviše cene u Evropi, ali očekujem izuzetno dobre cene jabuke. Proizvođači su već sada zadovoljni što se tiče cene i kvaliteta.

Međutim, ostaje i dalje pitanje izvoza. Ove godine izvoz u Rusiju je znatno otežan, zapravo još i prošle godine?

  • U 2016. prinos je bio oko 1,3 miliona tona, u 2017. je bio milion i 175.000 tona, a 2018. otprilike oko 1,4 miliona tona. Ja sam analizirao da je došlo do pada izvoza, u odnosu na 2016. godinu, ukupnog voća za oko 97.000 tona. A kada poredimo 2018. odnosno 2017. za nekih 57.000 tona ili u vrednosti oko 62 miliona dolara. Šta je uticalo na smanjenje izvoza? Slobodno mogu da kažem da je to Uredba Ministarstva, gde u Uredbi stoji da se izvozom voća mogu baviti oni koji imaju 500 tona, koji imaju zaposlenog inžinjera smera zaštite bilja, da mora imati posebne prostorije za određivanje kvaliteta... Mnogi mali izvoznici nisu imali takve uslove i oni su otpali, tako da je broj izvoznika sa 300 sveden na svega 60. Mislim da je ta Uredba tome dosta doprinela. To je jedan od faktora koji je doprineo izvozu voća i na evropsko tržište.

Drugi faktor koji je sigurno doprineo padu izvoza, naime svedoci smo da u poslednjih 3-4 godine pojedina dnevna štampa prenosi vesti o lošem kvalitetu voća iz Srbije, koje je prepuno ostataka pesticida. To nije tačno. Srbija vodi računa o kvalitetu proizvoda, postoji izuzetno dobra služba, a pogotovo ljudi koji se bave zaštitom bilja, gde vode računa o karenci. Vode evidenciju oko svega toga.

Onda se pojavio jedan podatak da zbog pojave monilije na plodovima breskve ne može se izvoziti. Pa monilija nije karantinska bolest. Šta se tu dešava? Dok se uzorci odnesu na analizu, prođe 15-20 dana, a breskva je roba koja ne može da stoji dugo ni u hladnjači, ona mora da se izveze maksimalno do mesec dana. Treba raditi na otvaranju drugih tržišta. Postoji Maroko, Tunis, Egipat... Priča se o kineskom tržištu, ali Kina je daleko, ko će organizovati taj transport?

Da li mislite da Uredbu Ministarstva poljoprivrede treba ukinuti?

  • Mislim da je treba ukinuti ili privremeno suspendovati. Nije samo uredba tome doprinela, nije ispoštovan ni rok plaćanja, išlo je do 140 dana da ljudima nije isplaćen novac. To je jedna grana koja zapošljava dosta ljudi, koja rešava dosta ekonomskih i socijalnih problema i država mora to da prepozna. Zato sam u ovom trenutku stao na stranu proizvođača, kao predstavnik Društva voćara Vojvodine i Naučno-voćarskog društva Srbije, mi smo okarakterisali Uredbu kao jednu od lošijih koja je uticala na izvoz voća iz Srbije.

Dalje, zašto se ne radi na promociji domaćih proizvoda? Postoji dosta ustanova, poput bolnica, studentskih restorana, obdaništa..., gde se može plasirati naše voće.

Pa, ko kontroliše uvoz samog voća? Da li se voće koje dolazi kod nas i svaki taj kamion kontroliše ili ne? Uredba je doneta da bi se smanjio reeksport, ali plašim se da do toga nije došlo.

Ove godine će, čini se do sada, izvoz još pasti?

  • Videćemo sad posle devet meseci. Možda saldo poboljša izvoz jabuke, obzirom na kvalitet i ovo što se dešava na evropskom tržištu. Ono što predlažem proizvođačima: neka čuvaju ajdared, jer će imati visoku cenu i jonagold takođe, a ajdared se dobro čuva. Lično mislim da će doći do malog smanjenja izvoza, ali da će taj saldo popraviti izvoz jabuke.